Home Artikelen

Laatste artikelen

Bewegingsapparaat

Zeeuwse huisartsen en fysiotherapeuten starten leefstijlchallenge

Zeeuwse huisartsen en fysiotherapeuten organiseren vanaf september een leefstijlchallenge. 55-plussers met chronische aandoeningen of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte, astma of COPD vormen de doelgroep.
Ouderen

Nieuwe vorm van ouderenzorg in Tiel

Het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) is een zorgvorm voor zeer kwetsbare ouderen gestart: de MESO-praktijk. Hiermee krijgen ouderen extra ondersteuning om langer thuis te blijven wonen. Dat meldt het ECT op haar website. 

Minicollege leefstijlgeneeskunde | Aflevering 4 Slaap

    Onder leiding van huisarts Femke van Gennip praten Maaike de Vries en Tamara de Weijer u in korte tijd helemaal bij over het thema leefstijlgeneeskunde. Tip | Bekijk ook de andere video’s uit de serie Minicollege leefstijlgeneeskunde – aflevering 1, Voeding Minicollege leefstijlgeneeskunde – aflevering 2, Beweging Minicollege leefstijlgeneeskunde – aflevering 3, Ontspanning […]
Dermatologie

App voor huidkanker voorkomt duizenden huisartsbezoeken

CZ is tevreden over de app Skinvision en biedt deze dienst ook komend jaar gratis aan voor de eigen verzekerden. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de app duizenden foto’s van verdachte plekjes op de huid heeft beoordeeld. In de overgrote meerderheid van de gevallen was een bezoek aan de huisarts niet nodig.
Ouderen

Vaak overbodige medicatie in laatste levensfase

Bijna de helft van personen in de laatste levensfase krijgt herhaalmedicatie die geen zin heeft of zelfs schadelijk is voor de gezondheid. “Herhaalrecepten voor medicatie van twijfelachtige waarde komen aan het levenseinde regelmatig voor”, aldus het Nivel in een onderzoek.

Bestaat de COVID-19 cytokinestorm?

Ontstekingseiwitten, ook wel cytokines genoemd, spelen een cruciale rol in de afweerreactie. Wanneer deze afweerreactie in het bloed té sterk is, wat een cytokinestorm wordt genoemd, kan dit nadelig zijn voor een patiënt.

Niet-nuchter of nuchter lipidenprofiel?

Bij een risicoschatting binnen CVRM wordt het lipidenprofiel bepaald. Tot voor kort lieten we het nuchtere lipidenprofiel bepalen, maar de vernieuwde CVRM-richtlijn geeft aan dat ook een niet-nuchter lipidenprofiel bruikbaar is. De auteurs van dit artikel onderzochten of een niet-nuchtere bloedafname net zo goed is als de nuchtere bloedafname voor het initiëren, voortzetten of stoppen van de lipideverlagende behandeling.
Ouderen

Autisme bij ouderen (ASS)

Autismespectrumstoornis (ASS) is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die bij ongeveer 1% van de bevolking voorkomt. Pas sinds kort is er meer aandacht voor ASS bij ouderen. Hoe herken je ASS bij ouderen? En hoe bespreek je het vermoeden van ASS met de oudere zelf en met zijn familie?

Winterdepressie: Wie krijgt er last van?

Wat voor mensen krijgen last van winterdepressie? Kan iedereen het krijgen of zijn bepaalde mensen er gevoeliger voor? Zijn er omstandigheden aan te wijzen waardoor winterdepressies vaker ontstaan?

Onderzoekers vinden antistoffen tegen coronavirus in moedermelk

Onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC hebben ontdekt dat moedermelk van vrouwen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, belangrijke antistoffen bevat  tegen het coronavirus.