Home Artikelen

Laatste artikelen

Corona-patiënten lopen verhoogd risico op nieuwe klachten na ic-opname

Coronapatiënten hebben door opname op de ic een verhoogde kans op PICS: Post Intensive Care Syndroom. Daarvoor waarschuwt Marike van der Schaaf, lector Revalidatie in de Acute Zorg aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Amsterdam UMC. Dit ziektebeeld is nog vrij onbekend, waardoor patiënten en hun naasten lang worstelen met fysieke, cognitieve en psychische klachten.

Groningse ic-arts wil meer onderzoek naar overgewicht bij coronapatiënten: “Dit kan…

Niet 80, maar 90 procent van de coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht, aldus ic-arts Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen. Tijdens de uitzending van Jinek pleitte hij voor meer onderzoek. "Dit kan geen toeval meer zijn."

Reanimatieraad: Advies beperking hulpverlening bij reanimatie COVID-19 patiënt

Advies Nederlandse Reanimatie Raad over gevolgen van beperking van niet-medische hulpverlening bij reanimatie voor circulatiestilstand, in verband met de COVID-19 pandemie.

Reanimatieraad: geen mond-op-mond bij COVID-19 patiënt

Pas geen mond-op-mondbeademing toe bij patiënten met COVID-19 (of vermoedens daarvan). Dat is het advies voor ziekenhuispersoneel van de Nederlandse Reanimatie Raad. De reanimatieraad heeft de richtlijn voor reanimatie in het ziekenhuis tijdelijk aangepast in verband met de corona-pandemie.

Huisarts waarschuwt met aangrijpend coronaverhaal: ‘Doodziek en alleen met je angsten…

"Corona is geen griep! Was je handen en blijf zoveel mogelijk thuis." Een Geffense huisarts waarschuwt op Facebook voor het coronavirus door een aangrijpend verhaal van een patiënt te delen. "Als u dit niet van mij aanneemt, doet u dat misschien wel nadat u het persoonlijke verhaal van een patiënt van mij gelezen hebt."

De huisarts is gewoon open: ‘Het is goed behapbaar’

Waar de druk op de ic enorm oploopt, is de coronazorg door de huisarts vooralsnog goed te behappen. Zorg verlenen in coronatijd: geen wratjes en voetschimmel, maar wel een speciaal Covid-spreekuur. En heel veel onrust bezweren.

Struikelblok op DNA lijkt oorzaak van zeldzame Cockayne syndroom

Amy Hughes overleed op 28-jarige leeftijd aan het zeldzame Cockayne syndroom. Ruim drie maanden later beschrijven Leidse en Japanse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Cell voor het eerst hoe de ziekte ontstaat.
Ouderen

Telefoonlijnen en coronahulp voor ouderen en kwetsbare mensen

De coronacrisis leidt bij veel mensen tot onrust en zorgen. Er zijn veel vragen en door alle maatregelen dreigt eenzaamheid bij een grote groep ouderen, die zich toch al kwetsbaar voelt in deze situatie. Inmiddels zijn er veel initiatieven die hulp bieden, zoals telefoonlijnen, geestelijke verzorging en praktische hulp. Een greep uit het aanbod.
Ouderen

Nieuw Register Dementiezorg en Ondersteuning

Het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel), introduceert een nieuw register dat tot doel heeft om meer inzicht te geven in het gebruik van zorg en ondersteuning door mensen met dementie en hun naasten. Dit wordt gedaan door het combineren van bestaande gegevens.

Kunstmatige intelligentie moet helpen in de strijd tegen het coronavirus

Medisch specialisten en datawetenschappers gaan kunstmatige intelligentie inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Ze willen er met machine learning achter komen welke behandeling bij welke patiënt het beste werkt. En ze willen voorspellen hoe het ziekteverloop is bij een geïnfecteerde patiënt.