Leefstijlgeneeskunde

Tips die huisartsen kunnen geven over de impact van blauw licht

Langdurige blootstelling aan blauw licht kan invloed hebben op uw ogen, slaap en algehele gezondheid. Ontdek hoe u zich als huisarts en professional kunt beschermen tegen de gevolgen van schermgebruik.
Gynaecologie

Toenemende zorgen onder huisartsen over online verkrijgbare anticonceptiepil

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om de anticonceptiepil online te bestellen. Huisartsen signaleren hierbij risico’s voor de medicatieveiligheid en het gebrek aan adequate voorlichting.

Pubers en alcohol: meer plezier dan groepsdruk

Recent onderzoek onder ruim 34.000 Europese jongeren toont aan dat pubers vooral alcohol drinken vanwege positieve sociale associaties, niet door groepsdruk. Dit vraagt om een andere aanpak in alcoholpreventie.

SlimSlapen: Cognitieve gedragstherapie bij adolescenten met insomnia

SlimSlapen biedt jongeren tussen 12 en 19 jaar met langdurige slaapproblemen een gestructureerde behandeling via internet of groepstherapie. De interventie is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en toont blijvende verbeteringen in slaap en dagelijks functioneren.

De invloed van natuur op gezondheid en welzijn: Een groene benadering in de huisartsenpraktijk

Ontdek hoe natuur en een groene leefomgeving bijdragen aan een betere gezondheid. Dit artikel biedt inzichten voor huisartsen over het belang van natuur in de medische praktijk, inclusief veelgestelde vragen.

Over leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde

Tot voor kort werd leefstijl / leefwijze vooral gezien als een middel ter preventie van ziekten en aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht, obesitas, psychische stoornissen en slaapproblemen. In toenemende mate worden voeding, beweging, fit zijn, sport, ontspanning, slaaptherapie, het hebben van sociale contacten en zingeving ook succesvol ingezet door de huisarts en andere zorgverleners bij de zorg en behandeling van chronische aandoeningen. Alles voor balans in het leven en een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en conditie. Eind 2020 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een eerste stap gezet voor een leefstijlcampagne om mensen te wijzen op het belang van een optimaal immuunsysteem om het risico op een ernstig verloop van corona zoveel mogelijk te reduceren.

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Van der Valk Utrecht

Congres Ziektes van de nieuwe generatie

Van der Valk Houten

Congres Slaapstoornissen

Van der Valk Utrecht

Congres Het Vrouwenhart

Van der Valk Houten

Producten