Leefstijlgeneeskunde

Diabetes type 2: een toenemende uitdaging voor huisartsen

Diabetes type 2 is een groeiend probleem in Nederland, met al 1,1 miljoen mensen die getroffen zijn en elke week 1.000 nieuwe diagnoses. Ooit beschouwd als een ouderdomsziekte, treft diabetes type 2 nu steeds vaker kinderen en jongeren.

Quetiapine voorschrijven bij slaapproblemen

Quetiapine wordt de laatste jaren vaak off-label in lage doseringen voorgeschreven bij slapeloosheid. De effectiviteit als (primair) slaapmiddel is alleen onderzocht in enkele kleine onderzoeken. De bijwerkingen van quetiapine kunnen ernstig zijn.

Vrouwen die borstimplantaten laten verwijderen

Veel vrouwen met cosmetische borstimplantaten kiezen er op een gegeven moment voor om deze weer te laten verwijderen. Uit recent onderzoek blijkt dat één op de acht van deze vrouwen meer dan vijf verschillende medische specialismen bezochten in de jaren voorafgaand aan de verwijdering van hun implantaten. Vooral specialismen als interne geneeskunde, orthopedie en neurologie werden veel bezocht.

Groeiende zorgen om problematisch gebruik sociale media tieners

De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, uitgevoerd door het RIVM en de GGD's, toont een zorgwekkende toename van problematisch gebruik van sociale media onder tieners. Zorgverleners moeten zich bewust zijn van de gevolgen hiervan voor de gezondheid van jongeren, aangezien het percentage jongeren dat kampt met slaaptekort of huiswerk afraffelt door sociale media is gestegen van 8 procent in 2019 naar 13 procent in 2023. Daarnaast vindt meer dan 30 procent het moeilijk om te stoppen met sociale media en zegt bijna 12 procent afspraken met vrienden af te zeggen vanwege hun online activiteiten.

Artsen slaan alarm over vapen

Artsen luiden de noodklok over de risico's van vapen onder jongeren. "We willen dat ouders op de hoogte zijn van deze 4 verontrustende feiten over vapen", stellen de artsen.

Over leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde

Tot voor kort werd leefstijl / leefwijze vooral gezien als een middel ter preventie van ziekten en aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht, obesitas, psychische stoornissen en slaapproblemen. In toenemende mate worden voeding, beweging, fit zijn, sport, ontspanning, slaaptherapie, het hebben van sociale contacten en zingeving ook succesvol ingezet door de huisarts en andere zorgverleners bij de zorg en behandeling van chronische aandoeningen. Alles voor balans in het leven en een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en conditie. Eind 2020 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een eerste stap gezet voor een leefstijlcampagne om mensen te wijzen op het belang van een optimaal immuunsysteem om het risico op een ernstig verloop van corona zoveel mogelijk te reduceren.

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Van der Valk Utrecht

Congres Het Vrouwenhart

Van der Valk Utrecht

Cultuursensitieve Zorg Congres

Producten