Kleine kwalen

Diagnostiek en behandeling van veelvoorkomende aandoeningen

Moeheid, platvoeten, oorsuizen of schimmelnagels: relatief onschuldige aandoeningen die meestal kort uitleg behoeven en een eenvoudig advies.

Uitgelicht congres

Najaarscongres Praktische huisartsgeneeskunde | 26 september 2019

De gelukkige dokter | 26 september 2019

NHG-congres 2019 | 15 november 2019

Artikelen over dit thema

Feoderma | Tijdelijk Open Access

Feoderma betekent ‘donkere verkleuring van de huid’ en heeft als gangbare medische benaming terrarmaforme dermatose (TFFD), ‘aardkorstvormige dermatose’.

Mallet finger | Tijdelijk Open Access

Men spreekt van een mallet finger wanneer er een niet actief te corrigeren exiestand bestaat van het distale interfalangeale (DIP-)gewricht van een van de vingers. 

Syndroom van Ledderhose / plantaire bromatose | Tijdelijk Open Access

Het syndroom van Ledderhose (plantaire bromatose) is een bindweefselverdikking van de fascia plantaris []. Dit leidt tot de vorming van langzaam groeiende noduli onder de voet [].
Kleine kwalen

787 vragen die huisartsen onderzocht willen zien

Ongeveer 40% van de behandelingen die een huisarts dagelijks uitvoert, is niet goed onderbouwd, schat dr. Just Eekhof, huisarts in Leiden, onderzoeker aan het LUMC en redactielid van de boekenserie Kleine Kwalen en Kleine Kwalen Online. "Vooral van behandelingen voor kleine kwalen is niet bekend hoe effectief ze zijn." Huisartsen hebben daarom een lijst opgesteld met 787 vragen die ze onderzocht willen zien.

Wond door honden- of kattenbeet

Door een beet van hond of kat komen micro-organismen van het dierlijke gebit in de wond. Honden veroorzaken door de wijze van bijten en de anatomie van het gebit vooral scheurwonden en ‘crush’letsel; katten veroorzaken diep penetrerende wondjes. Wat is het beleid bij dergelijke wonden?

Producten