Kleine kwalen

Diagnostiek en behandeling van veelvoorkomende aandoeningen

Moeheid, platvoeten, oorsuizen of schimmelnagels: relatief onschuldige aandoeningen die meestal kort uitleg behoeven en een eenvoudig advies.

Uitgelicht congres

Najaarscongres Praktische huisartsgeneeskunde | 26 september 2019

Event Meer dan slachtoffer: uitdagingen in de hulpverlening

Nijmegen

Symposium Mond & Gezondheid

Congres Behandeling van patiënten met een laag IQ in de…

De gelukkige dokter | 26 september 2019

NHG-congres 2019 | 15 november 2019

Artikelen over dit thema

Tandvleesontsteking / gingivitis

92
Gingivitisgingivitis is een ontsteking van de gingiva, het tandvlees of tandslijmvlies van een of meer gebitselementen. Gingivitis is bijna altijd chronisch. Zeldzame vormen zijn acute gingivitis, chronische desquamatieve gingivitis en plasmacellengingivitis.

Wat is het beleid bij bruxisme?

91
Bij tandenknarsen of -klemmen worden vooral ’s nachts in de slaap de tanden en kiezen vaak met kracht over elkaar geschoven of tegen elkaar geklemd. Men beschouwt bruxisme als een periodieke, stereotiepe bewegingsstoornis van het tand- en kaakstelsel.

Raynaudfenomeen

144
Het raynaudfenomeen wordt gekenmerkt door een bleke en cyanotische verkleuring van de vingers, witte vingertoppen, vingers of tenen.

Bloedvergiftiging / lymfangitis

132
Lymfangitis is een ontsteking van de subcutane lymfevaten door verspreiding van micro-organismen vanuit een distale huidlaesie of huidinfectie.

Chalazion

136
Het chalazion is een omschreven, pijnloze, noduleuze zwelling in het bovenste of onderste ooglid op basis van een chronische ontsteking van een klier van Meibom.

Producten