Kleine kwalen

Meer over cultuursensitieve zorg

Verkeerd begrepen worden, patiënten die niet meer terugkeren naar de zorginstelling of andere ideeën hebben over de behandeling. Verschillen in cultuur kunnen voor wrijving en onbegrip zorgen tussen zorgverlener en patiënt. Het aantal mensen met een migratie-achtergrond zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hoe werk je als zorgverlener cultuursensitief? In dit artikel komen de […]

Trappen in de slaap en rusteloze benen | Anamnese en beleid

Periodic leg movements in sleep (PLMS) zijn periodieke beenbewegingen die bij slaaponderzoek vastgesteld kunnen worden, het restlesslegssyndroom (RLS) is een aandoening waarbij mensen slecht slapen door onrust in de benen, en het Periodic leg movements disorder (PLMD) is stelselmatig ontwaken door PLMS met arousals, zonder dat de patiënt klachten heeft van RLS.
Kleine kwalen

Podcast Kleine Kwalen Special #4 In de huisartspraktijk: Syndroom van Gilbert

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. In deze aflevering staat een kwaal in de huisartspraktijk centraal: Syndroom van Gilbert. In slechts 8 minuten wordt u bijgepraat.
Kleine kwalen

Podcast Kleine Kwalen Special #3 Ouderen: Essentiële Tremor

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. In deze aflevering staat een kwaal bij ouderen centraal: essentiële Tremor. In slechts 20 minuten wordt u bijgepraat.
Kleine kwalen

Podcast Kleine Kwalen Special #2 Zwangeren: Schildklieraandoeningen

In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. In deze aflevering staat een kwaal bij zwangeren centraal: schildklieraandoeningen. In slechts 20 minuten wordt u bijgepraat.

Over kleine kwalen

Diagnostiek en behandeling van veelvoorkomende aandoeningen

Vragen van patiënten over kleine kwalen, zoals moeheid, huidschimmels, hoesten, platvoeten, insectenbeten, schaafwonden, wratten of schimmelnagels, zijn waarschijnlijk ook in uw praktijk aan de orde van de dag. Het zijn relatief onschuldige aandoeningen die meestal kort uitleg behoeven en een eenvoudig advies. Maar er is een breed scala aan kwalen waarmee patiënten (ouderen, kinderen, zwangeren) naar de huisartsenpraktijk kunnen komen. In het algemeen is de vraag naar huisartsenzorg toegenomen, daarmee is ook het aandeel kleinekwalenzorg in absolute getallen gestegen. Het aandeel contacten met de huisarts vanwege kleine kwalen schommelt vrij stabiel rond de 4 procent. Kleine kwalen gaan meestal vanzelf over of kunnen met een zelfzorgmiddel worden verholpen, maar patiënten vinden het soms lastig om dat te beoordelen. Iets meer dan de helft van de patiënten met een kleine kwaal verliet de praktijk zonder recept. In 2011 was dat aandeel 58 procent. Vier jaar later was dat nog maar 46 procent. Deze afname impliceert volgens Nivel dat patiënten weliswaar vaker voor een kleine kwaal naar de huisarts gaan, maar dat deze een meer afwachtend beleid voert of de patiënt adviseert om zelfzorgmiddelen te gebruiken.

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Van der Valk Utrecht

Congres Behandeling van suïcidaal gedrag

Van der Valk Hotel

Jaarcongres Trauma bij kinderen

Van der Valk Hotel

5e congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer

Van der Valk Hotel

Producten