Dermatologie

Dermatologie

Diagnose en behandeling van Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus wordt vaak te laat herkend in de eerstelijnszorg. Dit artikel bespreekt de barrières voor diagnose en behandeling vanuit het perspectief van huisartsen, met aanbevelingen voor verbetering van opleiding, consultvoering en verwijzing.
Dermatologie

Wondzorg: Anamnese volgens ALTIS en TIME voor een complete beoordeling

Een grondige wondanamnese is essentieel voor een effectieve behandeling. Ontdek hoe u ALTIS en TIME toepast om een volledig beeld te krijgen van de wond en de genezing te bevorderen.
Kleine kwalen

Schimmelinfecties

Een uitgebreid en professioneel overzicht van schimmelinfecties, waarin de pathogenese, diagnostiek, doorverwijzing, anamnese, medicamenteuze behandeling en levensstijladviezen worden besproken voor de huisarts.
Dermatologie

Chronisch eczeem is een onderschatte aandoening

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die grote invloed kan hebben op het dagelijks leven van patiënten. Dit artikel biedt huisartsen praktische handvatten voor diagnose, begeleiding en verwijzing bij chronisch eczeem.
Dermatologie

Lineaire erythematopapulosquameuze laesie

Een 22-jarige patiënt heeft sinds haar kindertijd klachten van een jeukende, ruw aanvoelende, rode huidafwijking op de linkerhand, die lijnvormig verloopt naar de linkeronderarm.

Over dermatologie

Diagnose en behandeling van huidziekten

Dermatologie is een medisch specialisme dat vooral is gericht op aandoeningen van de huid, nagels en haar. De patiënt komt in eerste instantie bij de huisarts met een huidafwijking of een verdacht plekje op de huid. Is de aandoening goedaardig of kwaadaardig? Moet de patiënt worden doorverwezen naar de dermatoloog of is een (kleine) chirurgische ingreep nodig? De dermatoloog doet zowel de diagnostiek als de behandeling van huidziekten. Veel voorkomende huidaandoeningen zijn eczeem, spataderen, moedervlekken, huidinfecties, allergische reacties, psoriasis en huidtumoren (kanker). De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn: melanoom, plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom. Praktische informatie over huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk.  

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres

Producten