Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: Geen versnelde inenting tegen het rotavirus

Jonge kinderen worden niet versneld ingeënt tegen het rotavirus, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Kinderverpleegkundigen willen dat kinderen op grote schaal worden ingeënt, omdat dat de zorg in de wintermaanden zou ontlasten. Dat zei de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) onlangs in het AD.

 

De inenting is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eigenlijk zou de Gezondheidsraad in 2021 met een advies over het vaccin komen, maar de NVK wil dat dat sneller gebeurt en dat de overheid de vaccins op grote schaal inkoopt. Het ministerie laat weten dat een versnelling er niet in zit. “We vragen heel veel van de Gezondheidsraad. Zeker ook in coronatijd. En elk onderwerp is belangrijk voor de volksgezondheid. Ze moeten ook de mogelijkheid hebben om hier gedegen naar te kijken.”

Bijna alle kinderen tot vijf jaar krijgen een keer het rotavirus. Het is een besmettelijke ziekte, kinderen krijgen last van hun buik en darmen en kunnen last van uitdroging krijgen door diarree en overgeven. Ongeveer 10.000 kinderen gaan hiervoor per jaar naar de huisarts, tussen de 2500 en 4700 komen in het ziekenhuis terecht. Vijf tot zeven kinderen sterven jaarlijks door het virus.

Lees het artikel in het AD: Kinderartsen: ‘Ontlast de zorg door versnelde invoer van het rotavirusvaccin’
Lees de reactie van VWS in een artikel op nrc.nl: VWS: kinderen krijgen rotavaccin niet versneld

Bron: AD / nrc / ANP
Beeld: © Konstantin Yuganov / stock.adobe.com