Over gynaecologie
Alle vrouwelijke patiënten van de huisartsenpraktijken kunnen bij de huisarts terecht voor gynaecologische klachten zoals anticonceptie, de overgang, afscheiding (fluor vaginalis), vaginaal bloedverlies, verzakking van baarmoeder (prolaps), vulvaire klachten en pijn bij vrijen (dyspareunie).
Nederlandse ziekenhuizen stoppen met het voorschrijven van weeënremmers na 30 weken zwangerschap
Nederlandse ziekenhuizen stoppen met het voorschrijven van weeënremmers na 30 weken zwangerschap. Uit recent onderzoek blijkt dat deze medicijnen de gezondheid van de baby niet verbeteren. Wat betekent dit voor de medische praktijk?
Erasmus MC lanceert nieuw vrouwencentrum voor betere medische zorg
Het Erasmus MC opent een nieuw vrouwencentrum om de gezondheidszorg voor vrouwen te verbeteren. Dit initiatief kan niet alleen medische behandelingen optimaliseren, maar ook de kosten in de zorg aanzienlijk verlagen.
Waarom vrouwen tijdens de overgang vaker slaapproblemen ervaren
Ontdek de oorzaken van slaapproblemen bij vrouwen in de overgang en leer hoe deze klachten kunnen worden aangepakt.
Endometriose: een wake-up call voor de huisarts
Voor endometriose komt steeds meer aandacht. Toch duurt het gemiddeld nog zo’n zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Ook omdat de ziekte voor huisartsen moeilijk te herkennen is. Wanneer moet je als huisarts denken aan endometriose? Wanneer start je een behandeling en wanneer verwijs je door?
Abortuspil voorschrijven door huisartsen: wat u moet weten
Vanaf januari 2025 kunnen huisartsen medicamenteuze zwangerschapsafbreking voorschrijven tot acht weken en zes dagen zwangerschap. Lees alles over de eisen, scholing en verwachte deelname.
Endometriose
Endometriose kan een belangrijke oorzaak zijn van dysmenorroe bij adolescenten. Dit artikel biedt inzicht in het herkennen, diagnosticeren en behandelen van deze aandoening in de huisartsenpraktijk.
Casus: Differentiatie tussen overgangsklachten en psychische aandoeningen
Sandra, 49, consulteert een psychiater vanwege ernstige psychische klachten die haar dagelijks leven beïnvloeden. Met stemmingswisselingen, angst, slaapproblemen en concentratieproblemen vereist haar behandeling een grondige evaluatie van zowel psychologische als hormonale factoren. De psychiater onderzoekt mogelijke verbanden met de menopauze en coördineert een multidisciplinaire aanpak voor optimale zorg.
Casus: Revalidatie en leefstijlbegeleiding bij een vrouw in de overgang
Ontdek hoe een 50-jarige vrouw haar fysieke en emotionele welzijn tijdens de perimenopauze verbetert met een persoonlijk behandelplan bij de fysiotherapeut. Leer meer over pijnmanagement, krachttraining en levensstijlaanpassingen die haar levenskwaliteit transformeren.
Casus: Overgangsklachten op de werkvloer
Karin, 48, raadpleegt de bedrijfsarts vanwege aanhoudende klachten die haar werk en welzijn beïnvloeden. Met symptomen zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, opvliegers en nachtelijk zweten, vermoedt de bedrijfsarts dat Karin zich in de perimenopauze bevindt.
‘Je kunt vrouwen niet tien jaar met klachten laten rondlopen’
De misvattingen over de overgang vliegen haar én vele vrouwen in Nederland dagelijks om de oren. Voor gynaecoloog Dorenda van Dijken aanleiding om samen met cardioloog Janneke Wittekoek nascholingen te organiseren en zelfs een TikTok-kanaal te beginnen. Van welke misvattingen moeten we direct afscheid nemen?