Over neurologie

Neurologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van neurologische aandoeningen: ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Lees meer

Stoppen met koppen: Gezondheidsraad benadrukt risico’s voor sporters

De Gezondheidsraad adviseert sporters om contact met het hoofd te beperken tijdens het sporten. Met name bij kinderen is de kans op blijvend hersenletsel aanzienlijk. Het advies roept op tot aanpassingen in spelregels en uitrusting.
Neurologie

Ataxie van Friedreich

Ataxie van Friedreich is een zeldzame neurologische aandoening met progressieve coördinatieproblemen. Dit artikel biedt huisartsen een overzicht van diagnostiek, behandeling en de rol van de huisarts bij de zorg voor patiënten met deze ziekte.
Neurologie

Verstoorde herkenning van omgevingsgeluiden bij Alzheimer

Auditory agnosie voor omgevingsgeluiden komt veel voor bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dit artikel bespreekt de gevolgen hiervan voor het dagelijks functioneren en de rol van niet-herkende gehoorproblemen, met aanbevelingen voor de eerstelijnszorg.
Neurologie

Bloedglucoseverlagende middelen mogelijk gunstig voor het verlagen van risico op dementie bij diabetespatiënten

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde diabetesmedicatie zoals GLP-1RA’s en SGLT2-remmers het risico op dementie, waaronder Alzheimer, kunnen verlagen bij mensen met type 2 diabetes.
Neurologie

Nieuw Alzheimermedicijn Leqembi toegelaten op Europese markt

Leqembi, een nieuw medicijn tegen Alzheimer, is goedgekeurd voor gebruik binnen de EU. Het middel vertraagt het ziekteproces bij specifieke patiëntgroepen in een vroeg stadium.
Neurologie

Nieuwe bloedtest helpt bij diagnose en stadia van de ziekte van Alzheimer

Onderzoekers van WashU Medicine hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die artsen kan helpen om de ziekte van Alzheimer niet alleen eerder te herkennen, maar ook nauwkeurig in kaart te brengen in welk stadium de ziekte zich bevindt.
Neurologie

Peripartum mentale gezondheid bij moeders met multiple sclerose

Ontdek de verbanden tussen peripartum mentale gezondheid en multiple sclerose (MS). Lees meer over prevalentie, risicoperiodes en de rol van de huisarts bij preventie en behandeling.
Neurologie

Het verband tussen PDE-5-remmers, erectiestoornissen en het risico op de ziekte van Alzheimer

Onderzoek naar het effect van fosfodiësterase type 5-remmers, zoals sildenafil, op het risico van de ziekte van Alzheimer bij mannen met erectiestoornissen. Belangrijke bevindingen voor huisartsen.
Neurologie

Ticstoornissen en de rol van hersenafwijkingen

Lees meer over ticstoornissen, de mogelijke link met hersenafwijkingen en hoe diagnoses en behandelingen kunnen worden verbeterd. Ontdek een uniek klinisch geval en praktische richtlijnen voor huisartsen.
Neurologie

‘Dé patiënt met een migratie-achtergrond bestaat niet’

Er is nog altijd sprake van onderdiagnose als het gaat om dementie bij ouderen met een migratie-achtergrond. Geriater Jos van Campen vertelt op het congres cultuursensitieve zorg in juni onder meer waar huisartsen op moeten letten bij deze groep en welke instrumenten geschikt zijn om een diagnose te stellen. ‘Deze groep is vaak jonger, heeft somberheidsklachten en diabetes.’

Cultuursensitieve Zorg Congres