Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nekpijn | Diagnostisch schema aspecifieke nekpijn

Aspecifieke nekpijn is nekpijn waarbij geen aanwijzingen kunnen worden gevonden voor beschadiging van specifieke anatomische structuren in de nek. Het ontstaansmoment kan heel verschillend zijn: acuut door een trauma zoals het stoten van het hoofd of een val.


Regelmatig is de oorzaak echter niet direct duidelijk en noemt de patiënt als verklaring voor het ontstaan ervan zaken als ‘ik zal wel kou hebben gevat’ of ‘ik zal wel verkeerd op mijn kussen hebben gelegen, want het zat er toen ik wakker werd’. Wat meer richting oorzaak gaan de verklaringen ‘het schoot erin’ of ‘ik heb mijn nek verrekt’.

Het ontstaansmechanisme van de pijn heeft bijna altijd met acute of chronische overbelasting van de cervicale wervelkolom te maken. Bij beroepen waar een repeterende excentrische belasting van de nek plaatsvindt, komt veel nekpijn voor. Vaak vindt men hypertonie van de nekspieren, wat niets zegt over de oorzaak, net zomin als de in verband hiermee vaak gebruikte aanduiding ‘myogene nekklachten’ (tabel).
 

Tabel Diagnostisch schema nekpijn.
aspecifieke nekpijn
v
whiplash
s
cervicale artrose
s
nekhernia
z
spondylolisthesis
z
botmetastase
z
subarachnoïdale bloeding
z
meningitis
z
reumatoïde artritis
z
torticollis
z
v = vaak oorzaak van nekpijn in de huisartsenpraktijk.
s = soms.
z = zelden.
Cursief gezette diagnosen dienen met spoed te worden uitgesloten.