Bewegingsapparaat

Bewegingsapparaat

Frozen shoulder

Het goede nieuws bij Frozen Schoulder is dat het vanzelf overgaat, het slechte nieuws is dat het maanden tot jaren kan duren. In deze video vertelt Han Tan (huisarts en specialist in het bewegingsapparaat) wat een Frozen Shoulder is, hoe je deze kan diagnosticeren en hoe je deze kunt behandelen.
Bewegingsapparaat

Popeye sign

Video: Han Tan , Manu Medici
Bewegingsapparaat

Combinatie van patiëntgegevens fysiotherapeut en huisarts maakt zorgpad eerste lijn mogelijk

Het Nivel verzamelt doorlopend de zorggegevens van verschillende patiëntgroepen binnen het registratiesysteem Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Uit de koppeling van gegevens van huisartsen en van fysiotherapeuten blijkt dat 10% van de fysiotherapiepatiënten binnen Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn ook bekend is bij de huisarts.

Valpreventie, de onzichtbare epidemie

Internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi vindt dat valpreventie meer aandacht verdient als speerpunt van publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie. Levi is namelijk van mening dat het gigantisch veel meer gezondheidswinst oplevert dan ingewikkelde operaties en dure medicijnen. Met de wijze waarop valpreventie nu wordt aangepakt is de impact echter veel te klein.
Ouderen

Vaker en snellere progressie van artrose bij VKA-gebruik

Antistollingstherapie met een vitamine K-antagonist (VKA) gaat gepaard met een verhoogde incidentie en progressie van artrose. Deze bevindingen van het Erasmus MC zijn gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Disease

Over bewegingsapparaat

Meeste consulten bij huisarts voor klachten aan het bewegingsapparaat

Bewegingsapparaat: het orgaansysteem waardoor de mens zich kan voortbewegen. Ons skelet bevat rond de 200 botten en meer dan 600 zogenoemde ‘skeletspieren’. De botten worden verbonden door deze skeletspieren, en rond de gewrichten ook door het gewrichtskapsel, kraakbeen, en de gewrichtsbanden. Het geheel van botten, skeletspieren, gewrichten, kapsels, kraakbeen en banden wordt aangeduid met de term bewegingsapparaat: een systeem dat het lichaam in staat stelt te bewegen. Het bewegingsapparaat is ook ‘ondersteuningsapparaat’, ‘stabiliteitsapparaat’ en ‘beschermingsapparaat’ voor de vitale organen in de romp. Bewegen zorgt voor behoud of zelfs groei van spiermassa. Die spiermassa is niet alleen essentieel voor normaal dagelijks functioneren. De spieren hebben ook een direct effect op de glucosestofwisseling, de vethuishouding en opbouw en afbraak van bot. Regelmatige fysieke activiteit (sporten), zowel krachtinspanning als duurinspanning, leidt dan ook tot een verbeterd functioneren en een verminderd risico op chronische ziekten zoals diabetes of obesitas. Een groot deel van de patiënten komt bij de huisarts met klachten aan het bewegingsapparaat: botten, gewrichten, spieren, banden, pezen en zenuwen. Dit vereist een goede anamnese en lichamelijk onderzoek.

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Van der Valk Utrecht

Cultuursensitieve Zorg Congres

Producten