Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen vinden vaccinatie veel te stroperig gaan

Het vaccineren van 60-plussers kan volgens veel huisartsen efficiënter en dus sneller dan het nu gaat. Vaccineer gewoon 'de hele mikmak' van boven de 60 jaar, zeggen zij in NRC. Zonder telkens subgroepen te bedenken. En zonder bureaucratie.

 

“Tot nu toe hebben de zestigers en de meeste zeventigers in mijn regio niet één prik gehad. De strategie die wij dagelijks aan patiënten die bellen mogen uitleggen is: de GGD prikt van oud naar jong en is gevorderd tot de 75- tot 80-jarigen. De 65-tot 75-jarigen zijn nog niet aan de beurt”, zegt huisarts Hans Gimbel in Heerhugowaard in de NRC. Wél beginnen we met de 63- en 64-jarigen, zegt hij. “Voor zover deze mensen wonen in een provincie die al van AstraZeneca-vaccins wordt voorzien. Volgt u het?”

Het vaccineren van 60-plussers kan volgens veel huisartsen efficiënter en dus sneller dan het nu gaat. Vaccineer gewoon ‘de hele mikmak’ van boven de 60 jaar, zeggen zij. Zonder telkens subgroepen te bedenken, en zonder bureaucratie. Een huisarts uit Rotterdam zegt hierover: “Niet bellen, mailen, vinkjes zetten. Ik zou onze patiënten een brief sturen: ‘u moet morgen om 16.00 komen voor de prik’. Punt. En reken maar dat ze komen.”

Mensen die een coronavaccin hebben gehad, kunnen het virus nauwelijks meer doorgeven aan anderen. Dat blijkt uit een interim-studie uitgevoerd door het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie CDC onder zorgmedewerkers. In de studie werd gekeken naar de effectiviteit van de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna.

De studie concludeert dat de vaccins niet alleen beschermen tegen Covid-19, zoals eerder al is aangetoond, maar dat ze ook infectie met het virus in 90% van de gevallen voorkomen na twee inentingen. Twee weken na de eerste prik was die bescherming al 80%. Al eerder toonden grote studies aan dat de vaccins beschermen tegen ziekte, maar de vraag was nog of gevaccineerden ongemerkt geïnfecteerd konden raken en zo het virus doorgeven.

De huisartsen ergeren zich aan de regeltjes die zijn opgelegd door het RIVM. Een van de huisartsen moest bijvoorbeeld 24 uur bellen en mailen om één extra doosje AstraZeneca-vaccins te krijgen. We hebben een grote praktijk met vierhonderd 63- en 64-jarige en morbide obese patiënten die we zaterdag mogen inenten. Volgens de computer hebben we recht op drie doosjes vaccin, maar ik heb vier doosjes nodig want in elk doosje zitten 110 vaccins.

De huisartsen hebben normaal gesproken, tijdens de jaarlijkse griepprikronde, goede ervaringen met de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG). De SNPG valt onder het RIVM, dat heeft laten weten de klachten van deze huisarts niet te herkennen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt wel geregeld vragen van huisartsen over patiënten die dan weer wel en dan weer niet ingeënt mogen worden. Een woordvoerder heeft laten weten dat ze liever hadden gehad dat het vlot en grootschalig zou verlopen, zoals het elk jaar met de griepprik. De huisartsen in Brabant, Limburg en Zeeland zijn klaar met hun eerste ronde prikken. Gelderland bijna, Utrecht en Flevoland zijn bezig.

(…)

Lees het hele artikel Huisartsen vinden vaccinatie veel te stroperig gaan op nrc.nl.

Bron: Skipr / NRC
Beeld: © myskin / stock.adobe.com


Aarzeling patiënt blijft rond toediening vaccin AstraZeneca