Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aarzeling patiënt blijft rond toediening vaccin AstraZeneca

Huisartsen ervaren nog altijd veel aarzeling bij patiënten rond het AstraZeneca-vaccin, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging aan BNR. Hoewel mensen in meerderheid uiteindelijk wél voor vaccinatie kiezen, moet daar vaak behoorlijk veel overredingskracht van de huisarts aan te pas komen. Het percentage mensen dat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin daalde van 60 naar 50 procent.

 

Na goedkeuring van de EMA hebben de huisartsen de vaccinaties met AstaZeneca onmiddellijk hervat. Volgens Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), zien veel ouderen het belang van vaccinatie in. Ze weten dat er weinig alternatieven zijn en de vertrouwensband die veel ouderen hebben met de huisarts trekt ze uiteindelijk over de streep. Kalsbeek: “Huisartsen krijgen veel vragen over vaccinatie en vaccins, maar in de praktijk blijkt toch iedereen gewoon de prik te komen halen.”

Toch lijkt die goedkeuring van de EMA op zichzelf niet genoeg om alle twijfel weg te nemen, met name door de ongekend korte ontwikkelfase van het vaccin. Ook de vrees voor bijwerkingen op de langere termijn speelt bij veel mensen een rol. Hoewel een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose niet is aangetoond, zorgde de tijdelijke opschorting van de toediening van het vaccin voor de nodige onrust.

Voorlichtingscampagne

Uit onderzoek naar het effect van de voorlichtingscampagne, die het ministerie zelf heeft laten uitvoeren, blijkt dat het percentage mensen dat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin te zijn gedaald van 60 naar 50 procent. De GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) laat aan BNR weten dat door de prikstop 43.000 vaccinaties moesten worden ingehaald. Inmiddels is begonnen aan de inhaalslag.

Verslaggever Martijn de Rijk inventariseert in de Rai, dé plek in Amsterdam waar het zorgpersoneel met het AstraZeneca-vaccin wordt ingeënt, in hoeverre de vragen over de risico’s van het vaccin ook daar leven. In de BNR-podcast Vraag het Gommers besteden intensivist Diederik Gommers en redacteur Kees Dorresteijn aandacht aan de effecten van het AstraZenecavaccin op met name oudere mensen.

Bron: BNR
Beeld: © Ridofranz / Getty Images / iStock


Lees ook

Huisartsen zien angst bij 60-plussers voor vaccin AstraZeneca