Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samendokteren stimuleert opstarten eigen huisartsenpraktijk

Sigrid Starremans
Te veel werk, te veel tijd, te veel gedoe. Veel jonge huisartsen kiezen er niet meer voor om een eigen praktijk te starten. De huisartsen Stijn van Kerkhoven en Caspar van Sambeek richtten Samendokteren op om er iets aan doen. Ze coachen beginnende én huisartsen die willen stoppen met hun praktijk. Andere huisartsen die zich bij het initiatief willen aansluiten, zijn zeer welkom.

Stijn van Kerkhoven en Caspar van Sambeek zijn beiden ervaren huisartsen met een eigen praktijk. Ze zijn ook betrokken bij de opleiding van huisartsen.

Waarom hebben jullie Samendokteren opgericht?

Wij vinden het zorgelijk dat veel jonge huisartsen er niet meer voor kiezen om een eigen praktijk te starten. De jongere generatie kiest bewuster voor een goede privé-werk balans en wil vaker parttime werken. Het idee is dat het eigen praktijkschap te veel werk en tijd kost.

Hier in de regio, in Zuid-Oost-Brabant merken we de gevolgen. Praktijken worden opgekocht door commerciële partijen. Die ketens maken meer beleid op eigen houtje, terwijl wij in onze zorggroep juist proberen om regionaal afspraken te maken. Wij vinden dat geen goede beweging en willen proberen om jonge collega’s weer warm te krijgen voor het praktijkschap.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een eigen praktijk?

Met een eigen praktijk beslis je alles zelf. Hoe je de praktijk inricht, wat de werktijden zijn en wanneer je vrij wilt hebben. Als je daarbij goede steun hebt en het management uit handen geeft, hoeft dat niet veel tijd te kosten. Wij werken zelf ook allebei vier dagen.

Bovendien is het werk van een praktijkhouder inhoudelijk interessanter dan het werk van een waarnemer. Dat horen wij ook terug van jonge huisartsen die waarnemer zijn geweest. Als je echt een relatie opbouwt met je patiënten, maakt dat het werk een stuk interessanter en aantrekkelijker.

Ook belangrijk is dat de kosten van zorg voor een patiënt met een vaste huisarts lager zijn. Het aantal verwijzingen is bijvoorbeeld minder omdat het vertrouwen in de eigen arts groot is.

Hoe ziet de coaching van Samendokteren eruit?

Huisartsen die geïnteresseerd zijn in het opstarten van een eigen praktijk, krijgen acht masterclasses van ons over alles wat daarbij komt kijken. Die lessen zijn niet echt klassikaal. We gaan na welke vragen er zijn en waar ze iets over willen leren. Voor sommige onderwerpen, zoals financiën, nodigen we gastsprekers uit.

Verder kunnen huisartsen die willen stoppen met hun praktijk contact met ons opnemen. Bij die huisartsen gaan we langs voor een gesprek en een praktijkscan: wat zijn de goede en de verbeterpunten van deze praktijk? De scan wordt een soort uithangbord dat we in de lessen presenteren. Jonge artsen die geïnteresseerd zijn, kunnen reageren. Ook komt er op het besloten deel van de website een soort Funda waar de praktijken van huisartsen die stoppen op komen te staan.

Waarom zijn jullie op zoek naar huisartsen elders in het land?

Wij willen dit initiatief uitbreiden maar kunnen niet overal in het land masterclasses geven. Bovendien is het beter als de lessen worden gegeven door een professional die op de hoogte is van de lokale situatie. De lessen zijn al klaar, dus die kunnen huisartsen die enthousiast zijn, zo overnemen.