Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Casus: Het zoekende hart van Diana

fediverbeek
Diana (39 jaar), een actieve en energieke vrouw, merkte in juni 2022 dat haar gezondheid begon te haperen. Het begon met een luchtweginfectie, gevolgd door een gevoel van druk en pijn op de borst, vergezeld van onverklaarbare kortademigheid, vooral bij lichte inspanning. Ze voelde zich uitgeput en kon niet herstellen, hoeveel rust ze ook nam.

Bezoek aan de huisarts

Ze bezocht haar huisarts en besprak haar vermoeden dat het haar hart betrof vanwege haar familiegeschiedenis met hart- en vaatziekten. De huisarts dacht niet dat het ernstig was, en Diana werd naar huis gestuurd met het advies om meer rust te nemen.

 

Ziekenhuisbezoek en zoektocht naar antwoorden

Na herhaalde bezoeken aan de eerste hulp en verschillende onderzoeken zonder duidelijke resultaten, kreeg ze te horen dat haar grote kransslagaders schoon waren. Maar de klachten bleven. Uiteindelijk besloot ze contact op te nemen met Hart voor Vrouwen.

 

Diagnose van Coronaire Microvasculaire Dysfunctie (CMD)

Professor Jacobs, gespecialiseerd in het vrouwenhart, luisterde naar Diana’s verhaal en stelde verdere onderzoeken voor. Na een katheterisatie met coronaire functietest werd eindelijk de diagnose gesteld: Coronaire Microvasculaire Dysfunctie, een aandoening die niet altijd duidelijk zichtbaar is met gebruikelijke onderzoeken.

 

Het omgaan met de diagnose

Hoewel de diagnose opluchting bracht omdat het haar klachten verklaarde, betekende het ook een aanpassing van haar leven. Deze casus laat zien dat er wel sprake was cardiaal lijden: Coronaire Microvasculaire Dysfunctie. Diana moest leren omgaan met haar nieuwe realiteit, waarbij haar activiteiten en energielevels beperkt werden door haar hartconditie. Het beïnvloedde niet alleen haar leven, maar ook dat van haar gezin en naaste omgeving.

Meer weten?
Tijdens het congres Het Vrouwenhart op 26 november 2024 gaan we dieper in op dit onderwerp.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven!