Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top 7 aandoeningen waar uw patiënten zich het meest voor schamen

Voor een aantal aandoeningen schamen mensen zich zó erg dat ze amper naar de huisarts durven. “Vooral klachten onder de buikgordel zijn taboe”, stelt huisarts Janny Dekker. De meeste van deze klachten zijn echter zo verholpen.

 

Het grootste taboe rust volgens huisarts Dekker op aandoeningen rond de anus. “Alles wat met de anus te maken heeft, vinden mensen al snel gênant. Ze zijn bang voor een onderzoek, omdat ze zich letterlijk moeten blootgeven.” Veel mensen stellen de behandeling van een aandoening als bijvoorbeeld aambeien heel lang uit. En dat is nergens voor nodig.

 1. Aambeien
  Aambeien komen vaker voor dan patiënten denken. Bovendien is het goed te behandelen. Naast aambeien en andere problemen rond de anus, zijn er nog een paar onderwerpen waar veel mensen niet over durven te praten.
 2. Erectiestoornissen
  Met name bij mannen tussen de vijftig en zeventig jaar zijn erectiestoornissen een veelvoorkomend probleem. Zo’n 30% van alle mannen in deze leeftijdsgroep heeft ermee te maken, maar toch krijgen huisartsen maar weinig bezoek van heren met een dergelijk probleem. Gemiddeld wacht een man twee jaar voor hij contact zoekt met een huisarts. Bekijk de video van een gesprek tussen huisarts en patiënt. Krijg exclusief toegang tot het hoofdstuk Erectiele disfunctie (uit: het boek Diagnostiek van alledaagse klachten) of maak de e-learning Erectiele disfunctie.
 3. Winderigheid
  Gasvorming in het maagdarmkanaal is een natuurlijk proces. Deze gassen ontstaan tijdens het spijsverteringsproces, maar komen ook je lichaam binnen wanneer je slikt en wanneer je ademt. Al die lucht moet uiteindelijk ergens heen en daarom laten we dagelijks gemiddeld tien winden. Sommige aandoeningen en het eten van bepaald voedsel kunnen er bovendien voor zorgen dat we meer winden laten dan gewoonlijk.
 4. Vaginale schimmelinfecties & soa’s
  Ook op vaginale schimmelinfecties en soa’s heerst volgens huisartsen een groot taboe. Maar de huisartsen merken wel een verschil in leeftijdsklasse. Over het algemeen praten jongvolwassenen makkelijker over seks en soa’s dan ouderen. Volgens huisarts Mirella Buurman bespreken volwassenen tot een jaar of 35 veel vrijer wat ze precies doen, hoeveel bedpartners ze hebben en of ze bijvoorbeeld seks hebben met mannen of vrouwen of allebei.
 5. Wratten
  Uit een marktonderzoek bleek dat 22 procent van de ouders zich schaamt voor de wratten van hun kind.
 6. Kalknagels
  Een kwart van de bevolking wandelt rond met kalknagels oftewel schimmelnagels. Ze zijn op zich onschuldig, maar omdat ze er niet zo mooi uitzien vinden veel mensen ze een beetje gênant.
 7. Ongewenst urineverlies
  Bij veel vrouwen is de schaamte zo groot, dat ze er ook niet mee naar de huisarts durven. En dat terwijl maar liefst een kwart van de vrouwen er wel eens mee te maken heeft. Soms zijn een paar sessies met een fysiotherapeut al voldoende om de bekkenbodemspieren te trainen. Daarnaast kan urineverlies in sommige gevallen worden opgelost middels operaties en of bepaalde medicatie.

Bron: Margriet
Beeld: © Syda Productions / stock.adobe.com


Tip

Vind alle informatie over deze kwalen in Kleine Kwalen Online >>