Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar behandeling van schimmelnagels van start

Kunnen schimmelnagels effectief behandeld worden met een nagellak? Met die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende tijd aan de slag. 
one finger of the hand with a fungus on the nails isolated on white background. Usage: Online (2017) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20190107) *** Local Caption *** © kolesnikovserg / Getty Images / iStock

Op televisie en in tijdschriften wordt regelmatig reclame gemaakt voor nagellak met een antischimmelmiddel als middel tegen een schimmelinfectie van de teennagel. Maar er is geen goed bewijs dat deze behandelingen werkzaam zijn. Meer dan tien jaar geleden is hier al onderzoek naar gedaan. Maar dat onderzoek was van slechte kwaliteit. In dit nieuwe onderzoek krijgen 90 mensen met een schimmelnagel ofwel een van de twee nagellakken met een antischimmelmiddel ofwel een placebo. Gedurende zes maanden kijken de onderzoekers naar de genezing en bijwerkingen. Zowel onderzoekers als patiënten weten niet welk middel ze krijgen.

Behandeling is niet eenvoudig

Veel Nederlanders krijgen in hun leven te maken met schimmelnagels. De behandeling hiervan is niet eenvoudig. Eigenlijk zijn alleen antischimmeltabletten bewezen werkzaam. Een groot nadeel hiervan is dat deze drie maanden gebruikt moeten worden en leverschade kunnen veroorzaken.

Meer onderzoek naar alledaagse kwalen

Het onderzoek naar schimmelnagels is het eerste onderzoek dat gefinancierd wordt door het Fonds Alledaagse Ziekten. Dit Fonds werd opgericht in 2017 met als doel wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken waarvan de resultaten van direct belang zijn voor de huisartsenpraktijk.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum
Beeld: Getty Images/iStock