Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Urinetest toont uitzaaiing darmkanker in de lever

Een eenvoudige urinetest kan mogelijke uitzaaiingen van darmkanker in de lever opsporen. De nieuwe test biedt ongeveer 90 procent zekerheid, evenveel als een CT-scan. Dat concludeert Nick van Huizen van de Erasmus Universiteit in een promotieonderzoek.
Test tires in violet gloves with test chart and urine can Usage: Book Inside 1234567891234 (2019) Usage: Book Inside ISBN 1234567891234 (20190903) Usage: Online (20191009) Usage: Online (20200117) *** Local Caption *** © Lothar Drechsel / Getty Images / iStock

 

Huisartsen beschikken nog niet over de test. De test moet eerst nog op een grotere groep patiënten worden uitgeprobeerd. Van Huizen ontdekte na jaren van onderzoek dat mensen met een uitzaaiing van darmkanker een verhoogde hoeveelheid van bepaalde stukjes eiwit in hun urine hebben.

Patiënten moeten nu regelmatig naar het ziekenhuis voor nacontrole om vast te stellen of er uitzaaiingen zijn. Dan worden er CT-scans gemaakt, of echografisch onderzoek uitgevoerd. Ook het bloed wordt onderzocht.

Darmkanker staat in Nederland op de derde plaats van meest voorkomende soorten kanker. Per jaar krijgen ongeveer 14.000 nieuwe patiënten de diagnose te horen. Zo’n 5.000 mensen overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Na operatieve verwijdering van de darmtumor is er 30 tot 40 procent kans op het ontwikkelen van uitzaaiingen in de lever.

Als de bevindingen ook na vervolgonderzoek nog juist blijken, kan een patiënt straks voor controles naar de huisarts. Die stuurt urine van de patiënt, samen met een buisje bloed naar het ziekenhuis, waar het laboratorium de samples onderzoekt.

Nick van Huizen is op 24 januari gepromoveerd op het proefschrift Collagen in Colorectal Cancer: A mass spectrometry analysis.

Bron: ANP
Beeld: © Lothar Drechsel / Getty Images / iStock