Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trends huisartsenzorg 2023

fediverbeek
In de dynamische wereld van de gezondheidszorg staat de huisartsenzorg centraal als de eerste lijn van medische ondersteuning. Met een focus op vooruitgang en aanpassingsvermogen, heeft ABN AMRO's sectorkennis vijf belangrijke trends geïdentificeerd die de huisartsenzorg in 2023 en daarna beïnvloeden.

Deze trends zijn niet alleen observaties, waarbij de nadruk ligt op het proactief omarmen van veranderingen om de toekomstbestendigheid van de huisartsenzorg te waarborgen.

 

Toenemende werkdruk in de huisartsenpraktijk

Een cruciale uitdaging waar huisartsenpraktijken mee te maken hebben is de groeiende werkdruk. Deze trend vereist niet alleen efficiëntie, maar ook innovatieve oplossingen om de kwaliteit van zorg te handhaven.

 

Opkomst van de zorgconsument

Patiënten zijn steeds meer geïnformeerd en zelfredzaam. De moderne zorgconsument is digitaal vaardig en verwacht een actieve rol in hun gezondheidsbeheer. Het aanpassen van diensten en communicatie aan deze realiteit wordt essentieel. Dit vraagt om een verschuiving naar preventie en zelfzorg, ondersteund door digitale oplossingen zoals online afspraken en herhaalmedicatie.

 

Passende zorg – Integraal Zorgakkoord

In september 2022 zijn er belangrijke afspraken gemaakt over de Nederlandse gezondheidszorg, gericht op toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Het Integraal Zorgakkoord richt zich op curatieve en langdurige zorg, evenals gemeentelijke en sociaal werk, met als doel passende zorg voor iedereen te bieden.

 

Regionale samenwerking

Het tekort aan huisartsen en de toenemende vraag naar zorg vereisen intensievere samenwerking binnen de eerstelijnszorg. Door inzet van ondersteunend personeel en betere coördinatie wordt de zorg efficiënter en effectiever.

 

Mismatch tussen startende en stoppende huisartsen

Het evenwicht tussen startende en stoppende huisartsen dreigt verstoord te raken, met mogelijke gevolgen voor de toegang tot zorg. Beleidsmaatregelen en strategieën om dit aan te pakken zijn dringend nodig. Initiatieven om starters en stoppers samen te brengen helpen bij het versterken van de huisartsenzorg.

 

Onderscheidend vermogen door innovatie en duurzaamheid

Het vermogen van een huisartsenpraktijk om zich te onderscheiden wordt steeds belangrijker. Innovatie en duurzaamheid spelen hierbij een cruciale rol, niet alleen om concurrerend te blijven, maar ook om de beste zorg te bieden aan patiënten.

 

In het recente rapport wordt de onderlinge samenhang van deze trends belicht, samen met potentiële veranderingen in de structuur van huisartsentaken en de voordelen daarvan.