Over psychische huisartsenzorg
De huisarts en de POH-GGZ geven samen de zorg aan de patiënt met psychische klachten.
Hyperventilatie
Hyperventilatie komt vaak voor in de huisartsenpraktijk. In dit artikel leest u hoe u hyperventilatie herkent, diagnosticeert en begeleidt, met aandacht voor consultvoering, leefstijl, verwijzing en behandelmogelijkheden.
Zelfbeschadiging: Inzicht voor huisartsen
Zelfbeschadiging is een complexe uitdaging voor huisartsen. Leer hoe u signalen herkent, de juiste diagnose stelt en passende zorg biedt.
De kracht van emotionele intelligentie in de zorg
Het verminderen van stress, burn-out klachten, het verbeteren van de communicatie met patiënten en collega’s. Volgens Sebastian Buurma, sportpsycholoog, kan het toepassen van emotionele intelligentie hierbij helpen. ‘Als je beter wilt functioneren, moet je eerst weten wat je nu voelt, hoe je je zou willen voelen en hoe je daar komt.’
Diagnostiek van ADHD bij volwassenen
ADHD bij volwassenen kan leiden tot aanzienlijke uitdagingen in het dagelijks leven. Lees hier over diagnostiek, consultatie, behandelopties en veelgestelde vragen voor huisartsen.
ADHD
ADHD beïnvloedt zowel kinderen als volwassenen en kan het dagelijks functioneren bemoeilijken. Dit artikel behandelt de kenmerken, diagnostiek, behandelingsopties en het omgaan met ADHD in een professionele setting voor huisartsen.
Hersenkaart onthult gedeelde kwetsbaarheden bij slapeloosheid, depressie en angst
Nieuw grootschalig onderzoek toont aan dat slapeloosheid, depressie en angst deels dezelfde hersencircuits delen.
Hormonen en hun rol in het menselijk lichaam
Hormonen spelen een essentiële rol in de regulatie van verschillende lichaamsprocessen. Lees meer over hun functie, productie en invloed op de gezondheid.
Laag urgente zorgvragen blijven huisartsenspoedpost belasten ondanks daling in totaal aantal contacten
Hoewel het aantal contacten op de huisartsenspoedpost daalde in 2023, blijft het aandeel laag urgente zorgvragen onverminderd hoog. Een analyse van de cijfers en de gevolgen voor de praktijk.
Ik heb een litteken op mijn hart: trauma(behandeling) in taal en cultuur
Wereldwijd is er een grote variatie in hoe mensen reageren op traumatische gebeurtenissen. Cultuur is van belang als het gaat om het begrijpen en behandelen van psychotrauma. Mahnaz Issa-Ghariq, klinisch psycholoog en psychotherapeut, gaat op het komende congres Cultuursensitieve zorg dieper in op dit onderwerp. ‘Het voelen van emoties is vrij universeel. Maar de inbedding kan anders zijn.’
Het verband tussen PDE-5-remmers, erectiestoornissen en het risico op de ziekte van Alzheimer
Onderzoek naar het effect van fosfodiësterase type 5-remmers, zoals sildenafil, op het risico van de ziekte van Alzheimer bij mannen met erectiestoornissen. Belangrijke bevindingen voor huisartsen.