Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VPHuisartsen heeft geen begrip voor oproep tot digitaal zorgrecht

Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) is verbaasd over de oproep van de Patiëntenfederaratie en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om het recht tot digitale zorg op te nemen in de wet. “Ze luisteren hiermee niet naar de zorgverleners” , aldus de beroepsvereniging.
Female doctor of geriatrics with headset in front of her laptop during an consultation over the internet with a senior patient, telemedicine concept Usage: Journal Inside 12614_064_010 (2020) Usage: Journal Inside 12614_064_010 (20200917) Usage: Online (20210804) *** Local Caption *** © agenturfotografin / stock.adobe.com

 

Volgens VPHuisartsen tonen de partijen “geen enkele notie te hebben van wat goede zorg voor de patiënten oplevert en wat toekomstbestendige oplossingen voor het oplopende huisartsentekort zijn”.

Te hoge verwachtingen

VPHuisartsen zegt zeker van mening te zijn dat de groei van deze digitale hulpmiddelen van mogelijke waarde kan zijn voor de zorg in de toekomst. “Maar de verwachtingen van mensen die zelf geen zorgverlener zijn, zijn vaak veel te hoog. De kwaliteit van zorg en patiënttevredenheid binnen commerciële huisartsketens met verder doorgevoerde digitale zorg blijft momenteel ver achter.”

Gemiste diagnoses

Beeldbellen zou een aanvulling zijn in het contact met de patiënt, maar is nooit een vervanging, benadrukt de organisatie. “Door digitale zorg ook veel diagnoses gemist zijn doordat er essentiële zaken als 3D-beeld, geur, gevoel, lichaamshouding, manier van bewegen ontbreken.”

Eerder pleitte de Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) al voor een wettelijk recht op digitale zorg. Deze oproep werd deze zomer herhaald.

Bron: Skipr
Beeld: © agenturfotografin / stock.adobe.com


Gerelateerd

Huisartspraktijken willen ook na corona standaard ‘zorg op afstand’ aanbieden