Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartspraktijken willen ook na corona standaard ‘zorg op afstand’ aanbieden

De meerderheid van de huisartsenpraktijken wil ook na de coronacrisis meer gebruikmaken van tools en werkwijzen die ‘zorg op afstand’ faciliteren, bijvoorbeeld beeldbellen. En bijna de helft van de praktijken wil veranderingen op organisatorisch gebied behouden, zoals ruimere spreekuren. Een derde is van plan de hygiënemaatregelen als ‘geen handen schudden’ na de coronacrisis aan te houden. Dit blijkt uit aanvullend onderzoek van het Nivel.

 

Op verzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Nivel in april alle Nederlandse huisartsenpraktijken aangeschreven. Onder een subgroep van 154 respondenten is begin juni, op het moment dat de  coronamaatregelen werden versoepeld, nagevraagd welke aanpassingen in de digitalisering van de zorg de moeite waard zijn om te behouden, ook na de crisis. Iets meer dan 19% reageerde op deze oproep.

Beeldbellen en e-consult

Huisartsenpraktijken noemden verschillende vormen van zorg op afstand die ze willen behouden. In onderstaand figuur is te zien dat vooral beeldbellen en e-consulten worden genoemd. Dit komt overeen met wat eerder werd gepeild in de huisartsenpraktijken-enquête eind april 2020.

Uitkomsten voor huisartsenpraktijken

Deze publicatie biedt, net als de andere publicaties in de Nivel-reeks, inzicht in de gevolgen van corona in de huisartsenpraktijken. Dit geeft vergelijkingsmateriaal waar huisartsen en huisartsenprakijken behoefte aan hebben. Ook biedt het informatie welke ondersteuning kan worden gegeven aan innovaties als gevolg van de coronapandemie, zoals het gebruik van e-health.

Onderzoek

Dit is het enige onderzoek in Nederland dat landelijk én regionaal de impact van de corona-uitbraak op de huisartsenzorg monitort vanuit praktijkperspectief. De bevindingen worden verwerkt in een reeks publicaties.

Vooral beeldbellen heeft vaste voet aan de grond gekregen

Deze figuur is opgenomen in de publicatie Blijvende veranderingen vanwege de coronapandemie voor huisartsenpraktijken.

Vind meer informatie op de Nivel-pagina >>

Bron: Nivel
Beeld: Fotolia© agenturfotografin / stock.adobe.com


Gerelateerd

PHuisartsen heeft geen begrip voor oproep tot digitaal zorgrecht