Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit vinden migranten belangrijk in de huisartsenzorg

fediverbeek
In de diversiteit van onze samenleving streven we naar een inclusieve benadering van gezondheidszorg, waarin iedereen zich gehoord en begrepen voelt. Migranten vormen een belangrijk deel van onze maatschappij, en hun behoeften en verwachtingen ten aanzien van huisartsenzorg verdienen aandacht. Wat vinden zij nu eigenlijk belangrijk als het aankomt op medische hulp?

Een cruciale factor is de bejegening door huisartsen. Migranten willen serieus genomen worden, voldoende tijd krijgen om hun verhaal te vertellen en begrip ervaren voor eventuele taalproblemen. Het gaat niet alleen om medische behandeling, maar ook om menselijk contact en respect.

“Ik wil dat mijn huisarts aandachtig naar mij luistert en ook laat blijken dat hij naar mij luistert. Als hij bezig is met andere dingen terwijl ik over mijn problemen praat, dan krijg ik het gevoel dat ik niet serieus word genomen.”

Daarnaast benadrukken migranten het belang van goede informatievoorziening. Begrijpelijke uitleg over medicijnen, bijwerkingen en de redenen achter voorgeschreven behandelingen wordt als essentieel beschouwd. Deze informatie draagt bij aan het vertrouwen tussen arts en patiënt en bevordert de zelfredzaamheid in het gezondheidsproces.

Ook de continuïteit van zorg en autonomie van de patiënt zijn belangrijke aspecten. Migranten willen een vaste huisarts die hun medische geschiedenis kent, snelle toegang tot specialisten indien nodig en de mogelijkheid om mee te beslissen over hun behandeling.

“Goede bereikbaarheid, ook buiten kantooruren, is belangrijk voor mij. Als ik een arts nodig heb, wil ik niet lang hoeven wachten.”

Deskundigheid van de huisarts en passende accommodatie maken het plaatje compleet. Migranten verwachten dat hun huisarts op de hoogte is van hun specifieke gezondheidsbehoeften en dat de praktijkruimte privacy waarborgt en comfort biedt.

Kortom, het creëren van een inclusieve en respectvolle huisartsenzorg vereist aandacht voor de diverse behoeften van alle patiënten, ongeacht hun culturele achtergrond. Door te luisteren naar de verlangens van migranten en hierop in te spelen, kunnen we samen bouwen aan een gezondere en meer inclusieve samenleving.

 

Meer over dit onderwerp?

Op het congres Cultuursensitieve Zorg komt dit uitgebreid aanbod. Meer informatie over dit congres >

 

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van het rapport van Nivel 2000 | Wat vinden migranten belangrijk in de huisartsenzorg? | Hanneke van Lindert, Roland Friele, Herman Sixma