Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jim van Os: “Er plegen nu mensen zelfmoord op een wachtlijst voor psychiatrische hulp”

Prof. dr. Jim van Os, hoogleraar epidemiologie van de psychiatrie en voorzitter van het Hersencentrum van het academische UMC Utrecht, maakt zich zorgen over de crisis in de geestelijke gezondheidszorg. Hij geeft vijf tips aan de Tweede Kamer om het vastgelopen systeem vlot te trekken.  

 

Volgens Van Os is de geestelijke gezondheidszorg volledig vastgelopen. Er plegen nu mensen zelfmoord op een wachtlijst voor psychiatrische hulp. Het kan volgens Van Os toch toch niet zo zijn dat juist die groep niet geholpen wordt. Hoe kan het systeem wél werken voor mensen die het hard nodig hebben?

Stop met de medicalisering van alle leed; maak mensen weerbaar

Jim van Os zegt hierover op nrc.nl: “Leer kinderen dat lijden – soms eenzaam, soms neerslachtig, soms bang – normaal is. Leer ze ermee omgaan. Op de basisschool al. Laat ze gewaarschuwd zijn, dat als hun ouders gaan scheiden, ze zullen lijden. Maar dat ze dan níet ziek zijn. Verdriet hebben om je ouders is niet hetzelfde als ziek zijn.

Stress, werkdruk, perfectionisme, de nadruk op succes en uiterlijk vertoon – maak kinderen en tieners weerbaar zodat ze met de eisen van deze tijd kunnen omgaan. Dat is echt een publieke taak. Volgens van Os maken stress, werkdruk, perfectionisme, de nadruk op succes en uiterlijk vertoon kinderen en tieners weerbaar zodat ze met de eisen van deze tijd kunnen omgaan. Dat is echt een publieke taak.

Vijf tips

Van Os gaf in aanloop naar het Kamerdebat op woensdag 22 januari vijf oplossingen om het vastgelopen systeem vlot te trekken.

  1. Stop met de medicalisering van alle leed; maak mensen weerbaar.
  2. Stop de marktwerking in de ggz, die geeft perverse prikkels.
  3. Neem ervaringsdeskundigen serieus.
  4. Stop de super-specialisatie.
  5. Financier de zorg uit één pot, en niet drie zoals nu (gemeente, zorgverzekeraar, Rijk).

Lees het hele artikel op nrc.nl >>

Bron: nrc.nl
Beeld: Fotolia

Tip

De dokter en de patiënt met psychische problemen, door  prof. dr. Henriëtte van der Horst is hoogleraar huisartsgeneeskunde en prof. dr. Jim van Os hoogleraar psychiatrie.