Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen hebben behoefte aan meer scholing om voedingsadvies te kunnen geven

De meeste huisartsen geven weleens voedingsadvies aan hun patiënten. Wel vinden huisartsen dat zij soms onvoldoende kennis hebben om patiënten met voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen goed te kunnen adviseren. Ook vinden huisartsen het soms lastig om patiënten te stimuleren om hun voedingsgedrag aan te passen. De helft van de huisartsen heeft dan ook behoefte aan meer scholing op het gebied van voeding. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 100 huisartsen.
2.2.2016 ÄZ: Mit einer Diät konnten die Studienteilnehmer ihr Gewicht um sieben Kilogramm reduzieren. © Minerva Studio/ fotolia.com Ärzte Zeitung / App / 021D01 / 02.02.2016 Real-online-workflow (2016) *** Local Caption *** © Minerva Studio / fotolia.com

 

Advisering bij voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen behoort tot het domein van huisartsen. Voedingsadvies wordt gegeven om te voorkomen dat mensen ziek worden, maar is ook onderdeel van de behandeling van mensen die ziek zijn, om de gezondheid te verbeteren en klachten te verminderen.

Barrières

Gebrek aan tijd en financiering zijn bekende barrières in het bespreken van voeding. Opmerkelijker is dat een groot deel van de huisartsen ook andere barrières ervaart. Gebrek aan kennis is een veelgenoemde barrière, evenals gebrek aan communicatieve handvatten. Huisartsen geven aan dat ze het lastig vinden om patiënten te stimuleren en vinden patiënten niet altijd gemotiveerd om hun voedingspatroon aan te passen.

Helft huisartsen heeft behoefte aan meer nascholing over voeding
De helft van de huisartsen geeft aan behoefte te hebben aan (meer) nascholing op het gebied van voeding, met name voor henzelf maar ook voor hun praktijkondersteuners. Huisartsen geven aan interesse te hebben in online scholing. In de scholing zou meer aandacht besteed kunnen worden aan het geven van doelgroepgerichte adviezen en het geven van informatie over veranderende trends op het gebied van voeding. Het Voedingscentrum zou de huisartsen hierbij kunnen helpen.

Over het Nivel-onderzoek

In januari 2020 heeft het Nivel een online vragenlijst verstuurd naar 2000 huisartspraktijken verspreid over Nederland. De vragenlijst is gesloten toen het doel bereikt was: een respons van 100. De 100 huisartsen waren qua geslacht en leeftijd representatief voor alle huisartsen in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Bron: Nivel
Beeld: © Alliance / stock.adobe.com

 

 


Tips