Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Casus: Het Vergeten Vrouwenhart

fediverbeek
Anne, een 52-jarige vrouw, was altijd actief geweest en lette op haar gezondheid. Ze had echter de laatste maanden last van vage klachten. Ze voelde zich vermoeid, ervoer af en toe duizeligheid en had een lichte druk op de borst, vooral bij inspanning. Ze besloot dit aan te kaarten bij haar huisarts.

Bezoek aan de huisarts

De huisarts, die een meerderheid van zijn patiënten als mannen zag met vergelijkbare klachten, dacht in eerste instantie aan stressgerelateerde problemen vanwege Anne’s drukke leven als werkende moeder. Hij schreef haar rust voor en moedigde haar aan om te ontspannen en haar werklast te verminderen.

 

Vervolg van de symptomen

Anne probeerde te ontspannen, maar haar klachten bleven aanhouden. Op een dag, tijdens een wandeling met haar vriendinnen, voelde ze een scherpe pijn in haar borst die uitstraalde naar haar arm. Dit was het keerpunt waarop ze besloot onmiddellijk naar de spoedeisende hulp te gaan.

 

Spoedeisende hulp

Bij aankomst op de spoedeisende hulp vertelde Anne over haar klachten. De artsen, die nu op de hoogte waren van haar voorgeschiedenis, voerden onmiddellijk verschillende tests uit, waaronder een elektrocardiogram (ECG) en bloedonderzoek. Hieruit bleek dat Anne een acuut hartinfarct had doorgemaakt.

 

Achteraf

Anne was geschokt. Ze had altijd gedacht dat hartproblemen vooral mannen troffen en dat haar klachten misschien niet serieus waren. Ze kwam erachter dat vrouwen vaak atypische symptomen ervaren bij hartproblemen, zoals vermoeidheid, duizeligheid en een drukkend gevoel op de borst in plaats van de klassieke, scherpe pijn op de borst die vaak met mannen wordt geassocieerd.

 

Lessen uit de casus

De casus van Anne benadrukt het belang van bewustzijn van de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart. Vrouwen kunnen subtiele, atypische symptomen ervaren bij cardiovasculaire problemen, wat kan leiden tot verkeerde interpretaties en diagnoses. Bij vrouwen moet het cardiovasculair risicomanagement rekening houden met vrouwspecifieke risicofactoren, zoals hormonale veranderingen in de menopauze en andere gezondheidsaandoeningen zoals endometriose, die het risico op hartproblemen kunnen vergroten.

Het is cruciaal voor zowel patiënten als zorgverleners om deze nuances te begrijpen om tijdig en adequaat te kunnen reageren op mogelijke hartproblemen bij vrouwen.

Meer weten?
Tijdens het congres Het Vrouwenhart op 26 november 2024 gaan we dieper in op dit onderwerp.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven!