Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwenhart

fediverbeek
Het hart van vrouwen vertoont een complexiteit die zich onderscheidt van dat van mannen. Terwijl hart- en vaatziekten in de Westerse wereld de voornaamste oorzaak van overlijden zijn bij vrouwen, blijven de subtiliteiten van hun hartklachten vaak onderbelicht. Deze veronachtzaamde realiteit brengt vrouwen in gevaar, waarbij het risico op hartinfarcten zonder heldere symptomen dreigt.

Verschillen in symptomen tussen mannen en vrouwen bij hartaandoeningen

Het vrouwenhart onthult zich op een heel andere manier dan dat van mannen. Terwijl mannen vaak drukkende pijn op de borst ervaren tijdens inspanning, uiten vrouwen hun klachten op veel meer diverse wijze: pijn in de buik, schouders, rug, armen of kaak, vergezeld door onverklaard conditieverlies, vermoeidheid, benauwdheid en kortademigheid.

 

Risico’s en mogelijke oorzaken van het vrouwenhart

Onderzoek wijst uit dat bij mannen vaak sprake is van vernauwingen in de grote kransslagaders die behandeling vereisen zoals medicatie, dotterprocedures of bypassoperaties. Bij vrouwen ligt het probleem veelal in de kleine kransslagaders, die vernauwd kunnen zijn door kramp of verdikking van de vaatwand, waardoor een verminderde bloedtoevoer naar de hartspier ontstaat.

 

Het verhoogde risico op vrouwenhart

Na de menopauze stijgt het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen, omdat dan de beschermende werking van het vrouwelijke hormoon (oestrogeen) afneemt. Het is van cruciaal belang om na de menopauze alle risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen grondig aan te pakken, aangezien dit een essentiële rol speelt in preventie.

 

Diagnostische uitdagingen

Het identificeren van hartproblemen bij vrouwen kan uitdagend zijn vanwege de diversiteit aan symptomen. Een ECG kan tijdens klachten of inspanningstests veranderingen vertonen die wijzen op zuurstofgebrek in de hartspier. Een hartkatheterisatie kan de doorgankelijkheid van de kleine kransslagaders meten, wat cruciale informatie biedt over de conditie van deze vaatjes.

 

Behandeling van het vrouwenhart

De behandeling voor vrouwen met microvasculaire dysfunctie is voornamelijk medicinaal, omdat duidelijke vernauwingen vaak ontbreken. Medicijnen zoals calciumantagonisten, nitraten, bètablokkers en angiotensine-receptorblokkers worden voorgeschreven om de vaatwand te ontspannen en de klachten te verminderen. Deze medicatie vermindert niet alleen de symptomen, maar verkleint ook het risico op een hartinfarct en verbetert de conditie van de vaatwand van de kleine kransslagaders.

 

Het belang van specialisatie en kennisdeling

Het begrijpen van het complexe ‘vrouwenhart’ vereist een gedegen kennis van de subtiliteiten en nuances in symptomen, diagnostiek en behandeling. Cardiologen gespecialiseerd in het ‘vrouwenhart’ spelen hierbij een cruciale rol, met aandacht voor de unieke behoeften van vrouwelijke patiënten.

Op het congres Het Vrouwenhart wordt veel kennis gedeeld over het vrouwenhart. Bekijk hier de actuele data van de volgende editie van het congres.