Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterke daling te vroeg geboren baby’s tijdens coronacrisis

Sinds de intelligente lockdown van maart is het aantal baby's dat te vroeg ter wereld komt flink afgenomen. Het aantal vroeggeboortes daalde in de eerste week na 9 maart met zo'n 20 procent. Dat meldt het Erasmus MC na een groot onderzoek met data van ruim 1,5 miljoen geboortes. De conclusies van het onderzoek zijn op 14 oktober 2020 gepubliceerd in het toonaangevende medisch onderzoekstijdschrift The Lancet Public Health.

 

Na de week van 9 maart 2020 zagen onderzoekers van het Erasmus MC een afname bij de groep baby’s die twee tot acht weken te vroeg werd geboren. Mogelijk hangt de afname samen met de aankondiging van het kabinet voor een betere handhygiëne: stoppen met handenschudden, beter en vaker de handen te wassen en niezen in de elleboog. Volgens Irwin Reiss van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis werden hierdoor minder bacteriën en virussen uitgewisseld waardoor zwangere vrouwen minder aan ziekteverwekkers werden blootgesteld.

De gegevens van ruim 1,5 miljoen baby’s die tussen oktober 2010 en juli 2020 werden geboren werden onderzocht. Het gaat daarbij om anonieme data van de hielprikscreening die het RIVM beschikbaar stelde. Tijdens die screening werd kort na de geboorte bloed afgenomen om te checken op ernstige of uitzonderlijke ziektes. Ook werd de duur van de zwangerschap genoteerd.

Ook ziekenhuizen in omringende landen merkten de afname in vroeggeboortes opgemerkt. Er wordt nu gewerkt aan een internationaal onderzoek naar de oorzaken. Zo gaan onderzoekers kijken of meer rust tijdens de lockdown en minder luchtverontreiniging (want minder auto’s op de weg) ook van invloed waren.

Reiss is blij met de bevestiging dat invloeden van buitenaf een rol lijken te spelen bij vroeggeboorten. “Als we inzicht krijgen in oorzaken, kunnen we straks wellicht meer doen om vroeggeboorte te voorkomen”, aldus Reiss.

Lees de conclusies van het onderzoek in Impact of COVID-19 mitigation measures on the incidence of preterm birth: a national quasi-experimental study in The Lancet Public Health.

Lees ook het artikel op Erasmus MC Analyse tienduizenden vroeggeboorten: minder prematuren tijdens corona >>

Bron: ADThe Lancet Public Health
Beeld: © Courtney Hale / Getty Images / iStock