Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 1 op 5 vraagt herhaalrecept online aan

Van de volwassen Nederlanders heeft 22% in 2018 via internet een herhaalrecept aangevraagd bij de huisarts. Iets meer dan 1 op de 10 volwassenen maakt online een afspraak. Weinig mensen hebben de huisarts via een videoverbinding gesproken over gezondheidsklachten of zeggen bereid te zijn dit in de toekomst wel te doen. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen van het CBS.

 

In het onderzoek Belevingen van het CBS is in 2018 het gebruik van specifieke eHealth-toepassingen gemeten en zijn de meningen over dit onderwerp gepeild. De belangrijkste feiten uit het onderzoek Belevingen op een rij.

  • Van de ondervraagden gaf bijna de helft van de Nederlandse aan dat het mogelijk was om via internet bij de huisarts een herhaalrecept aan te vragen, een derde wist niet of het kon. Van de groep die deze mogelijkheid heeft, zei 45% dit ook wel eens te doen. Omgerekend is dit 22% van de volwassen bevolking.
  • Indien het mogelijk is om een online herhaalrecept aan te vragen, maakt meer dan 50% van de 55- tot 75-jarigen hier gebruik van, bij de 55-minners ligt dit tussen de 33 en 41%.
  • Van de volwassenen die niet de mogelijkheid hebben om herhaalrecepten aan te vragen, niet weten of dat kan, of er nog geen gebruik van hebben gemaakt, zegt bijna twee derde bereid te zijn dit in de toekomst wel te doen. De bereidheid is lager naarmate mensen ouder zijn.
  • Ouderen en vrouwen geven minder vaak aan bereid te zijn om in de toekomst verschillende eHealth-toepassingen te gebruiken. Tegelijkertijd geeft een groter aandeel van deze groepen aan al van deze toepassingen gebruik te maken.
  • Vrouwen maken vaker (36%) via internet een afspraak met de huisarts dan mannen (29%) als deze mogelijkheid er is.
  • Bijna 4 op de 10 volwassenen zeggen via internet een afspraak met de huisarts te kunnen maken. Ongeveer een derde van deze groep maakt hier ook gebruik van. Dit is 12% van alle volwassenen.
  • Bijna twee derde is bereid om online afspraken te gaan maken.
  • In totaal is 64% van de mensen die online geen afspraken met de huisarts maken of deze niet kunnen maken, bereid dit in de toekomst wel te doen. Een op de vijf geeft aan dit niet te gaan doen en de overige 16% houdt de mogelijkheid open en zou het in de toekomst misschien wel gaan doen. Mannen (69%) en hoogopgeleiden (77%) zijn vaker bereid om online afspraken te maken dan vrouwen en laagopgeleiden (60% en 45%).
  • Liever mailen dan videobellen met huisarts: een kwart van de volwassen Nederlanders zegt via mail of website met vragen of klachten bij de huisarts te kunnen komen, 9% zegt dat dit ook via een videogesprek kan (1 op de 8).
  • Vooral jongeren willen mailen of videobellen met huisarts: het verschil in voorkeur is het sterkst onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Van hen vindt de helft het geen probleem om vragen te mailen of via de website te stellen, 28% vindt video-bellen een optie. Bij de 75-plussers is dit respectievelijk 14 en 9%.

Bron: CBS
Beeld: Microstock Man / Fotolia