Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ribcontusie / gebroken rib

Bij een gekneusde of gebroken rib zijn een of meer ribben en/of de weke delen rondom de ribben beschadigd. Meestal wordt dit veroorzaakt door een directe klap/stoot op de thorax. Ribfracturen of contusies veroorzaken pijn bij ademhalen, hoesten en bewegen.

 

Kernpunten

  • Bij een gekneusde of gebroken rib bestaat pijn en soms dyspneu door beschadiging van ribben en/of weke delen, meestal als gevolg van een trauma.
  • Een conservatieve behandeling met adequate pijnstilling en advies volstaat.
  • Bij oudere patiënten moet men bedacht zijn op het ontstaan van complicaties zoals respiratoire problemen of een pneumonie.


Bij een ribcontusie kan de patiënt vaak goed aangeven waar de pijn zit.

Definitie

Bij een gekneusde of gebroken ribcontusie/ribfractuur zijn een of meer ribben en/of de weke delen rondom de ribben beschadigd. Meestal wordt dit veroorzaakt door een directe klap/stoot op de thorax. Ribfracturen of contusies veroorzaken pijn bij ademhalen, hoesten en bewegen [].

Waarmee komt de patiënt?

De patiënt komt met pijnklachten bij ademhalen, hoesten en bewegen, meestal in navolging op een recent stomp trauma.

Etiologie/pathogenese

Kleine kwalen bij Huisartsenpraktijk in Romp en nek Kernpunten Bij een gekneusde of gebroken rib bestaat pijn en soms dyspneu door beschadiging van ribben en/of weke delen, meestal als gevolg van een trauma. Een conservatieve behandeling met adequate pijnstilling en advies volstaat. Bij oudere patiënten moet men bedacht zijn op het ontstaan van complicaties zoals respiratoire problemen of een pneumonie. Een gekneusde of gebroken rib ontstaat meestal als gevolg van een direct stomp trauma, zoals een val van een ets. Een rib kan echter ook kneuzen door bijvoorbeeld langdurig hoesten. Ribfracturen kunnen pathologisch zijn, zoals bij patiënten met een maligniteit met botmetastasen (mamma-, prostaat- en niercelcarcinomen). Stressfracturen zijn ook mogelijk (roeiers en golfers), maar hierbij ontwikkelen de pijnklachten zich vaak langzaam progressief []. De vierde tot en met tiende rib zijn het meest kwetsbaar voor fracturen na stomp trauma []. Een risicofactor voor het ontstaan van ribfracturen is oudere leeftijd, niet alleen door een verhoogde kans op vallen, maar ook omdat veroudering van weefsels zorgt dat de mate waarin energie kan worden geresorbeerd, afneemt. Hierdoor kan een relatief laagenergetisch trauma al zorgen voor ernstiger letsel []. De prognose is overwegend goed en een ribcontusie of -fractuur zonder bijkomend letsel geneest vrijwel altijd spontaan.

(…)

 

Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>

Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Meer informatie over de toegang >>

Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online