Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platvoeten / pedes plani

Bij een platvoet (pes planus) is het mediale voetgewelf verstreken. Meestal staat de achtervoet in valgusstand (knikvoet). Men kan onderscheid maken tussen een soepele platvoet, die bij onderzoek te corrigeren is, en een contracte platvoet, waarbij dit niet mogelijk is.

Kernpunten

  • Het onderscheid tussen soepele en contracte platvoeten is van belang.
  • Bij een soepele platvoet herstelt het mediale voetgewelf zich bij zitten of bij staan op de tenen.
  • Een soepele platvoet zonder klachten behoeft geen behandeling.
  • Bij een contracte platvoet is het mediale voetgewelf niet te corrigeren.
  • Een kind met een contracte platvoet dient verwezen te worden.


Bij een platvoet komt meestal de achtervoet in valgusstand te staan (knikvoet).

Definitie

Bij een platvoet (pes planus)is het mediale voetgewelf verstreken. Meestal staat de achtervoet in valgusstand (knikvoet). Men kan onderscheid maken tussen een soepele platvoet, die bij onderzoek te corrigeren is, en een contracte platvoet waarbij dit niet mogelijk is.

Etiologie/pathogenese

Een soepele, dus corrigeerbare platvoet wordt meestal veroorzaakt door slapte van de gewrichtsbanden. Daarbij verstrijkt het mediale voetgewelf bij belasting en zakt de hiel in valgusstand. De meeste kinderen van 0-2 jaar vertonen weinig of geen lengtewelving van de voeten, door de aanwezigheid van veel subcutaan vet. Ook een valgusstand van de voeten is op die leeftijd normaal., Kinderen van 2-8 jaar verschillen onderling vrij sterk qua vorm, maat en ontwikkeling van het skelet van de benen. Aanvankelijk zijn de gewrichten slap en hyperextensief, zodat pedes valgi en genua valga niet ongewoon zijn. Gebleken is dat van de platvoeten bij kinderen op 2-jarige leeftijd, 65% was gecorrigeerd op de leeftijd 5-6 jaar en dat bij 30% een lichte platvoet overblijft. Bij verreweg de meeste kinderen (95%) met soepele platvoeten herstelt het mediale voetgewelf totaal. Een contracte of rigide platvoet wordt meestal veroorzaakt door een abnormale verbinding in de tarsus, meestal tussen calcaneus en os naviculare, soms tussen talus en calcaneus. Klachten van rigide platvoeten komen vanaf het 8e levensjaar voor, omdat dan de (abnormale) verbening doorzet. Deze patiënten hebben vaak pijnklachten in de hiel of middenvoet. In zeldzame gevallen wordt voetpijn bij kinderen veroorzaakt door avasculaire necrose van het os naviculare (ziekte van Köhler).

Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>

Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk.

Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online