Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook senioren hebben meer last van somberheid

Bijna de helft van de senioren heeft last van somberheid sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. “Niet alleen bij jongeren, ook bij ouderen is de mentale gezondheid in het geding”, laat de organisatie weten in reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

 

“Sommige senioren geven aan dat deze coronaperiode aanvoelt als een huisarrest zonder enkelband en een leven zonder doel”, zegt directeur Marcel Sturkenboom. Uit hun onderzoek onder 2000 senioren met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar, komt naar voren dat 68 procent zich zorgen maakt om besmet te raken.

Huisartsbezoek uitgesteld

Een vijfde van de senioren heeft daarom bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of andere zorg uitgesteld. Daarbij zegt een kwart dat de zorgverlener een afspraak heeft uitgesteld. “Sommige senioren zijn bang om slechter het ziekenhuis of de huisartsenpost uit te komen, dan ze erin gingen. En dat kan nog weleens een probleem worden.”

Senioren die al corona hebben gehad, merken daar de gevolgen van. Zo’n 46 procent voelt zich minder gezond dan voorheen. Daarnaast geeft 18 procent aan dat hun geestelijk welbevinden minder is geworden, zoals voortdurende vermoeidheid.

Aanpak regering

Een kwart van de senioren vindt dat de regering de coronacrisis niet goed aanpakt. Daar is 43 procent het niet mee eens; die vindt dat het kabinet het goed doet.

Bron: Skipr / ANP
Beeld: © pololia / stock.adobe.com / Fotolia