Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek Patiëntenfederatie: huisarts belangrijkste bron voor PGO

Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.
Patiënten kiezen een persoonlijk gezondheidsomgeving (PGO) op basis van privacy, functionaliteiten, gebruiksgemak, toegankelijkheid en kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. De huisarts wordt beschouwd als de belangrijkste bron van informatie.

De deelnemers aan het onderzoek van de Patiëntenfederatie beschouwden een medicatie-overzicht en een samenvatting van het medische dossier als de belangrijkste functies van een PGO. Ook het online beheren van afspraken, het aanvragen van herhaalrecepten en het aanvragen van een e-consult scoren hoog.

De huisarts wordt beschouwd als de belangrijkste bron van medische informatie. Op de tweede plaats staat het ziekenhuis en op de derde plaats de apotheek.

Privacy is een belangrijke voorwaarde

Privacy is een belangrijke voorwaarde, zo blijkt het onderzoek. Daarbij gaat het onder meer om duidelijkheid wie de aanbieder is van het PGO. Ook is voor de deelnemers aan het onderzoek transparantie over de opslag van data van belang, evenals de methode van inloggen en de gebruikersvoorwaarden. ‘Wie is de aanbieder en met wie werken ze samen? Dat zou voor mij doorslaggevend kunnen zijn,’ aldus een deelnemer.

PGO’s op de markt

Het onderzoek werd uitgevoerd met een selectie van de PGO’s die al op de markt zijn. Deze omgevingen moeten voldoen aan de standaarden van het programma MedMij. Dit programma wordt eveneens uitgevoerd door de Patiëntenfederatie. Het heeft als doel om iedereen die dat wil te laten beschikken over zijn eigen gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving. Zo’n omgeving – een app of website – moet op een veilige en vertrouwde manier met de zorginformatiesystemen van zorgaanbieders kunnen communiceren.