Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NKI, AvL en UvA gaan kanker te lijf met kunstmatige intelligentie

Het Nederlands Kankerinstituut (NKI), Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan samenwerken om kanker beter te kunnen behandelen met artificial intelligence. Ze starten een nieuw lab om AI-algoritmen te ontwikkelen.
Usage: Real-online-workflow (2019) Usage: Online (20190705) Usage: Journal Inside __ (20190723) Usage: Journal Inside __ (20190904) Usage: Online (20201006) *** Local Caption *** © Pablo Lagarto / stock.adobe.com

 

Deze week hebben Marien van der Meer, bestuurder van AvL, en universiteitsbestuurder Geert te Dam de overeenkomst voor de start van het nieuwe laboratorium getekend. Dat gaat deel uitmaken van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI).

Zelflerende algoritmen

Voor en tijdens de behandeling krijgen medisch specialisten te maken met veel en complexe informatie van de patiënt, uit bijvoorbeeld medische beeldvorming, pathologie, DNA-analyse. Het is lastig om op basis van al deze informatie de juiste behandeling te kiezen. Het gebruik van zelflerende algoritmen kan daarbij helpen. Het is de bedoeling om de in het ICAI ontwikkelde algoritmes binnen het AvL-ziekenhuis uit te rollen.

Personalised medicine

Als personalised medicine willen de wetenschappers op basis van beelden voorspellen welke patiënt het meest gebaat is bij welke therapie. Bij beeldherkenning voor het opsporen van kanker, wordt een grote database van medische afbeeldingen van patiënten met kanker gebruikt. De computer leert daarvan. Als de database groot genoeg is, kan AI al net zo goed als een specialist tumoren onderscheiden. Door AI-gedreven beeldanalyse, die de behandelaar continu van informatie voorziet, kan een therapie specifieker op de patiënt worden toegepast.

Ook willen de onderzoekers kijken of ze algoritmes kunnen ontwikkelen voor semiautomatische behandelingen, naar analogie van een zelfrijdende auto.

Bron: Skipr
Beeld: © Pablo Lagarto / stock.adobe.com