Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders zijn met een 7,8 dik tevreden over hun huisarts

Volwassenen zijn over het algemeen heel tevreden over hun zorgverleners. De huisarts krijgt een 7,8, net als de psycholoog/psychiater of psychotherapeut, de tandarts krijgt een 8,0 en de fysio- of oefentherapeut scoort een 8,1. Dit blijkt uit het Onderzoek Belevingen 2018 van het CBS.
Doctor examines senior woman for sore throat Usage: Journal Inside 15006_160_017 (2018) Usage: Journal Inside 15006_160_017 (20180925) Usage: Online (20190122) *** Local Caption *** © AlexRaths / Getty Images / iStock

 

Ouderen geven huisarts hoogste cijfer

Uit het onderzoek blijkt verder dat mannen meer tevreden zijn over hun huisarts dan vrouwen, en ouderen zijn meer tevreden dan jongeren. Volwassenen tot 25 jaar waarderen hun huisarts met een 7,5, terwijl 75-plussers hun huisarts een 8,2 geven. Lager opgeleiden waarderen hun huisarts met een 8,0, hoger opgeleiden geven een 7,7.

5% niet te spreken over de huisarts

Niet alle volwassenen die het afgelopen jaar een zorgverlener bezochten zijn tevreden. Zo gaf 5% de huisarts een onvoldoende. Zij vonden vooral dat de huisarts weinig empathie toonde, niet goed luisterde of hen niet serieus nam. En 3% van de fysio- of oefentherapeut kreeg een onvoldoende (rapportcijfer 5 of lager). De drie meest genoemde redenen hiervoor waren dat de behandeling te weinig of geen resultaat opleverde, dat deze te lang duurde, of dat de therapie niet op hen was afgestemd. De tandarts kreeg van 3% een onvoldoende, vooral omdat men niet tevreden was over de behandeling of het resultaat daarvan. En de psycholoog/psychiater/psychotherapeut kreeg de meeste onvoldoendes, namelijk 8%. De meest genoemde redenen voor ontevredenheid zijn dat de klachten niet werden opgelost, men vond dat de zorgverlener te weinig expertise had.

7 op de 10 volwassenen bezocht de huisarts

In de Gezondheidsenquête van 2018 gaven 7 op de 10 personen van 18 jaar of ouder aan de huisarts te hebben bezocht in de afgelopen twaalf maanden. De tandarts werd door 8 op de 10 volwassenen bezocht. Het bezoek aan de fysiotherapeut of oefentherapeut was lager, namelijk 3 op de 10, en 1 op de 10 was bij een psycholoog, psychiater of psychotherapeut geweest.

Bron: CBS
Beeld: © AlexRaths / Getty Images / iStock