Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monitoring van patiënten met chronische nierschade bij de huisarts beter bij multimorbiditeit

Vijf procent van de Nederlanders is, op basis van huisartsendossiers, bekend met chronische nierschade (CNS). Het monitoren in de huisartsenpraktijk van patiënten met CNS is de laatste jaren verbeterd. Bij 62% van hen worden jaarlijks nierfunctie, bloedsuikerwaarden en bloeddruk gecontroleerd; in 2013 gebeurde dit nog bij 43%.

 

Patiënten die naast CNS een andere aandoening hebben, zoals diabetes of hoge bloeddruk, worden het best gemonitord. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Nierstichting. Monitoring door de huisarts is belangrijk omdat behandeling volgens de NHG-richtlijnen verdere achteruitgang kan vertragen en complicaties zoals hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Huisartsen registreren bij 2,5% van hun volwassen patiënten de diagnose CNS in het huisartsendossier. Daarnaast heeft nog eens 2,4% van de patiënten een verminderde nierfunctie zonder dat de huisarts de diagnose CNS goed heeft geregistreerd. Voor een goede behandeling en medicatiebewaking van patiënten met CNS is het belangrijk dat de diagnose op de juiste manier in het dossier staat. Hierin is dus verbetering mogelijk.

NHG-richtlijnen beter gevolgd bij mensen die naast CNS diabetes of hoge bloeddruk hebben Een belangrijke indicator om te zien of patiënten met CNS volgens de NHG-richtlijnen worden gemonitord is de jaarlijks controle van nierfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Bij 62% van alle patiënten met CNS wordt dit jaarlijks gecontroleerd. In eerder onderzoek uit 2013 gebeurde dit nog bij 43%. Van de patiënten die CNS hebben zonder een andere aandoening worden bij 38% jaarlijks nierfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk gecontroleerd. Patiënten die naast CNS ook diabetes hebben, worden volgens deze indicator het best gemonitord (77%), gevolgd door patiënten met CNS en hoge bloeddruk (65%) en patiënten met CNS en hart- en vaatziekten (64%).

Lees verder op de site van het Nivel >>

Bron: Nivel
Beeld: © Natali_Mis / Getty Images / iStock