Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prof. Rebecca ten Cate: ‘Meer aandacht nodig voor jeugdreuma’

Er moet meer aandacht komen voor jeugdreuma. Een vroege diagnose en krachtige behandeling kunnen voorkomen dat er onomkeerbare schade ontstaat. Dat zei prof. Rebecca ten Cate in haar oratie op vrijdag 22 november 2019.

 

Kinderreumatoloog Ten Cate gaat zich volledig richten op haar taken als hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder kinderreumatologie. Zij nam onlangs afscheid van haar patiënten, toen ze na bijna 40 jaar haar doktersjas aan de wilgen hing. Een dubbel moment, want ze gaat haar patiënten missen.

Onwetendheid

Meer bewustwording van jeugdreuma ziet ze als een van haar belangrijkste taken. “Iedereen moet wat mij betreft weten dat reuma ook voorkomt onder kinderen. Er zijn nog te veel artsen die bij een kind met een pijnlijk gewricht denken: het zal wel komen door een val of omdat het kind zich gestoten heeft.” Ook bij het algemeen publiek ziet er ze nog onwetendheid. “Ouders van kinderen met jeugdreuma vertellen dat kennissen vragen of ze het wel zeker weten? Ze denken dat reuma niet voorkomt onder kinderen” , legt ze uit.

Een kwalijke zaak, want vroege opsporing is cruciaal volgens Ten Cate. Door op tijd en krachtig te behandelen kan veel ellende worden voorkomen. “Jeugdreuma kan leiden tot onomkeerbare schade aan de gewrichten en zelfs tot blindheid. Gelukkig lukt het ons steeds beter om de reuma rustig te krijgen met medicijnen, maar hoe eerder we beginnen met behandelen, hoe beter.”

Onderzoek bewegingsapparaat

Ten Cate voegt meteen de daad bij het woord. Ze is in gesprek met de opleiding geneeskunde over meer aandacht voor het lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat. “Veel beginnende artsen hebben geen idee hoe je gewrichten, pezen en botten en een goede manier onderzoekt. Dat is een belangrijke vaardigheid, niet alleen voor de reumatologie.” Verder pleit ze voor doorlopend onderwijs over jeugdreuma en de alarmsymptomen. “We moeten blijven voorlichten aan studenten, artsen in opleiding, specialisten, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, oogartsen, orthopeden en alle andere professionals die een kind met jeugdreuma kunnen tegenkomen.”

Meer weten? Lees de complete oratietekst Er was eens … een kind met reuma >>

Bron: Persbericht Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)