Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsbezoek daalde tijdens eerste lockdown met een vijfde

Het aantal huisartsbezoeken lag tijdens de eerste lockdown 20 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dokters zagen vooral minder senioren en minder jonge kinderen. Dat meldt het Erasmus MC op basis van een bevolkingsonderzoek in Rotterdam en de huisartsenregistratiedatabase Rijnmond Gezond.

 

Veel klachten waarvoor geen hulp gezocht werd, leidden niet tot blijvende gezondheidsschade, zo is vastgesteld. “Toch zijn er zorgen over het deel van onbeantwoorde klachten dat wel (directe) medische aandacht nodig had”, melden de onderzoekers.

Gerapporteerde symptomen

Van de bevolkingsonderzoeksdeelnemers met medische klachten die geen zorg hebben gezocht of gekregen, rapporteerde ruim een derde (36 procent) symptomen die kunnen duiden op ernstige, onderliggende ziektes, zoals hartaandoeningen, beroertes of kanker.

Toegankelijke en veilige zorg

“Het is daarom, juist nu, van groot belang dat mensen met medische klachten zorg blijven zoeken. De zorg is toegankelijk en veilig, ook tijdens een lockdown’, zegt huisarts en onderzoeker Evelien de Schepper van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.

Bron: Skipr / ANP
Beeld: © ArtmannWitte / Alamy / mauritius images