Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Explosieve groei dementie, parkinson en beroerte komende jaren

Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen, voorziet de Hersenstichting op basis van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 

De onderzoekers voorspellen dat over twintig jaar 672.600 Nederlanders een beroerte hebben gehad, dat er 330.400 mensen aan dementie lijden en 82.600 aan de ziekte van Parkinson. Het gaat om toenames van respectievelijk 54 procent, 115 procent en 71 procent.

Geen duidelijke verklaring

De groei van de ‘ouderdomsziekten’ dementie en beroerte heeft volgens de organisatie te maken met de vergrijzing. Voor het groeiend aantal Parkinson-patiënten is geen duidelijke verklaring. “En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen”, stelt de Hersenstichting.

Kosten stijgen

Volgens de belangenorganisatie hebben nu al bijna vier miljoen Nederlanders een hersenaandoening. Dat kost de maatschappij jaarlijks 25 miljard euro. Die kosten gaan de komende jaren volgens de onderzoekers verder omhoog. “De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening”.

Bron: ANP
Beeld: © Emmanuel / stock.adobe.com


Tip