Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hamstergedrag psychofarmaca alleen bij start corona lockdown

De coronapandemie en de genomen maatregelen, zoals sociale isolatie, hebben bij veel mensen geleid tot angst en zorgen. Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat dit niet leidde tot het vaker voorschrijven van geneesmiddelen door de huisarts tegen angst, depressie of slapeloosheid. Afgezien van een korte piek in het voorschrijven bij de start van de lockdown half maart, zijn de cijfers vergelijkbaar met die over dezelfde periode in 2019.

 

Het Nivel heeft het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie gemonitord. Deze week publiceerde het Nivel de tweede factsheet in de serie over het voorschrijven van benzodiazepinen en antidepressiva, twee vormen van psychofarmaca.

Hamstereffect

In week 12 (16-22 maart) schreven huisartsen beduidend meer benzodiazepinen en antidepressiva voor dan in dezelfde periode in 2019. Dit was de week dat de scholen en kinderdagverblijven dichtgingen en er de oproep was om zoveel mogelijk thuis te blijven. Er was geen voorschrijfpiek te zien in het aantal nieuwe gebruikers van deze middelen. Dit duidt op een ‘hamstereffect’: mensen zijn de medicijnen voor alle zekerheid gaan inslaan.

Na week 12 daalde het aantal patiënten dat een benzodiazepine of een antidepressivum voorgeschreven kreeg weer tot het niveau van 2019. Het aantal patiënten met een voorschrift voor een benzodiazepine was zelfs iets lager dan in 2019.

In de grafiek ziet u het wekelijks totaal aantal patiënten met een benzodiazepinevoorschrift (links) en een antidepressivumvoorschrift (rechts) per 100.000 inwoners, in 2019 en in 2020. Bekijk alle scores in de factsheet Nivel.

Bron: Nivel
Beeld: © DNY59 / Getty Images / iStock