Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Feoderma

Feoderma betekent ‘donkere verkleuring van de huid’ en heeft als gangbare medische benaming terrarmaforme dermatose (TFFD), ‘aardkorstvormige dermatose’.

Kernpunten

  • Feoderma (terrarmaforme dermatose) bestaat uit asymptomatische donkere plaques op de huid en imponeert in eerste instantie als vervuiling van de huid.
  • Het is een verworven aandoening die voornamelijk voorkomt bij kinderen, met als voorkeurslokalisaties nek, romp, posterieure malleolus en navel.
  • De verkleuring verdwijnt niet met wassen met water en zeep maar kan (zowel diagnostisch als therapeutisch) worden weggepoetst met alcohol.

Definitie

Feoderma betekent ‘donkere verkleuring van de huid’ en heeft als gangbare medische benaming terrarmaforme dermatose (TFFD), ‘aardkorstvormige dermatose’. Het is voor het eerst beschreven in 1987 door Duncan en staat zodoende ook bekend als Duncan’s
dirty dermatose.

Feoderma is een goedaardige asymptomatische verworven huidaandoening met ‘vuilachtige’ plaques die niet af te wassen zijn met water en zeep maar wel met alcohol. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen.

Figuur. Bij feoderma helpt wassen met water en zeep niet, vaak lukt het wel de vlekken met alcohol te verwijderen.

Waarmee komt de patiënt?

De patiënt komt met een donkere korrelige verkleuring aan de huid, welke eruit kan zien als vervuiling, maar niet met wassen verdwijnt. Voorkeurslokalisaties zijn nek, posterieure malleolus, romp en navel.

Anamnese

De huisarts vraagt naar:

  • duur, ernst en beloop;
  • algemene hygiëne van het kind;
  • eect van wassen met water en zeep van de afwijkingen.

Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>

Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Meer informatie over de toegang >>

Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online