Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra opleidingsplekken voor de huisartsenzorg

Op initiatief van D66 komen er 20 extra opleidingsplekken voor huisartsen bij. Het voorstel wordt gesteund door de andere regeringspartijen. Dit is een van de uitkomsten van het begrotingsdebat Volksgezondheid in de Tweede Kamer van vorige week. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had bij de politiek gepleit voor extra plekken en is blij met dit resultaat.  

 

Op de website laat LHV-voorzitter Ella Kalsbeek weten al langer te pleiten voor meer opleidingsplaatsen voor huisartsen, zoals ook het Capaciteitsorgaan eerder adviseerde. “In bijna elke regio dreigt er een tekort aan huisartsen, dus het is pure noodzaak om meer huisartsen op te leiden. De minister besloot om voor volgend jaar 50 extra opleidingsplekken te creëren. Met deze 20 erbij is dat een stap in de goede richting. Maar we zijn er nog niet.”

Tijdens het debat beargumenteerde D66-Kamerlid Vera Bergkamp waarom ze zich hiervoor heeft ingezet. “Huisartsen hebben een belangrijke rol in goede basiszorg. Ze zijn het eerste aanspreekpunt en kunnen door vroeg te signaleren vaak erger voorkomen. Er is geen arts toegankelijker dan de huisarts. We zien in krimpregio’s dat het aantal huisartsen afneemt, en dat moeten we tegengaan.” In een ingediende motie verzoekt D66 de regering om bij de twintig extra opleidingsplaatsen speciale aandacht te geven aan de regio’s waar de nood het hoogst is.

Bron: Skipr/LHV
Beeld: © benjaminnolte / stock.adobe.com