Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chalazion

Het chalazion is een omschreven, pijnloze, noduleuze zwelling in het bovenste of onderste ooglid op basis van een chronische ontsteking van een klier van Meibom.

Kernpunten

  • Een chalazion geeft, in tegenstelling tot een hordeolum, bijna nooit pijnklachten.
  • De helft van de chalazia geneest spontaan met conservatief beleid.
  • Bij een atypisch beeld of een recidief op dezelfde plaats is histologisch onderzoek geïndiceerd.
  • Wanneer besloten wordt tot behandeling, zijn een corticosteroïdinjectie en chirurgische incisie gelijkwaardige alternatieven.

Definitie

Het chalazion is een omschreven, pijnloze, noduleuze zwelling in het bovenste of onderste ooglid op basis van een chronische ontsteking van een klier van Meibom.

Etiologie/pathogenese

Een chalazion is een aggregatie van niet-infectieuze granulomateuze ontstekingen van een van de klieren van Meibom. Deze klieren bevinden zich in het stevige bindweefsel midden in het ooglidooglid, de tarsale plaat []. De ontsteking is waarschijnlijk een reactie op het lipidenrijke secreet dat zich ophoopt in een verstopte uitvoergang van de klier []. Kleine kwalen bij Huisartsenpraktijk in Ogen Kernpunten Een chalazion geeft, in tegenstelling tot een hordeolum, bijna nooit pijnklachten. De helft van de chalazia geneest spontaan met conservatief beleid. Bij een atypisch beeld of een recidief op dezelfde plaats is histologisch onderzoek geïndiceerd. Wanneer besloten wordt tot behandeling, zijn een corticosteroïdinjectie en chirurgische incisie gelijkwaardige alternatieven. Het chalazion ontstaat meestal zonder aanleiding, maar er bestaat een samenhang met andere ooglidontstekingen van het ooglid zoals blefaritisblefaritis, hordeolumhordeolum en rosacearosacea. Een chalazion geeft bijna nooit klachten. Soms echter kan een groot chalazion door druk op de cornea visusklachten veroorzaken [].

Differentiaaldiagnose

Dierentiaaldiagnostisch dient het chalazion onderscheiden te worden van het hordeolum internum, dat een acuut, pijnlijk beloop kent []. Een chalazion ontstaat soms op een in de loop van de tijd uitgedoofd hordeolum []. Het chalazion dient ook gedierentieerd te worden van (pre)maligne aandoeningen. In 1,6 % van de ooglidzwellingen waarbij de klinische diagnose chalazion werd gesteld, bleek het na histologisch onderzoek te gaan om een maligniteit, meestal een sebaceus carcinoom of een basaalcelcarcinoombasaalcelcarcinoom [].

Beleid

  • Afwachtend beleid
  • Corticosteroïdinjecties
  • Chirurgische verwijdering

Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>

Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Meer informatie over de toegang >>

Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online