Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Casus: Verborgen Hartsignalen

fediverbeek
Mia was altijd een energieke vrouw geweest, maar de laatste maanden begon ze subtiele veranderingen in haar gezondheid op te merken. Ze was vaak vermoeid en had een algemeen gevoel van zwakte. Zelfs na een goede nachtrust. Bovendien merkte ze dat ze kortademig werd bij normale inspanningen, zoals het beklimmen van een trap. Ze negeerde deze signalen in eerste instantie. Ze schreef dat toe aan een drukke levensstijl als werkende moeder.

Bezoek aan de huisarts

Toen Mia na verloop van tijd een lichte, vage pijn tussen haar schouderbladen begon te voelen, besloot ze toch haar huisarts te bezoeken. Ze vertelde over haar vermoeidheid, kortademigheid en de pijn tussen haar schouderbladen. De huisarts deed een standaard controle, maar vond geen onmiddellijke alarmerende signalen. De huisarts dacht dat deze klachten kwamen omdat Mia misschien gestrest was. Als advies werd meegegeven dat ze haar levensstijl moest aanpassen en meer moest ontspannen.

 

Verergering van de klachten

Mia probeerde te ontspannen, maar haar klachten bleven aanhouden. Op een avond, terwijl ze rustig op de bank zat, voelde ze een toenemende druk op haar borst die uitstraalde naar haar kaak. Verontrust door deze nieuwe symptomen, ging ze naar de spoedeisende hulp.

 

Spoedeisende hulp

De artsen op de spoedeisende hulp luisterden naar Mia’s verhaal en haar klachten. Ze voerden vervolgens verschillende tests uit, waaronder een ECG en bloedonderzoek. Dit toonde aan dat Mia een acuut hartprobleem had, ondanks het ontbreken van de typische “olifant op de borst” -pijn.

 

Reflectie

Mia was geschokt dat haar klachten verband hielden met haar hart. Ze wist niet dat vermoeidheid, kortademigheid en pijn tussen de schouderbladen mogelijke signalen van een hartaandoening bij vrouwen konden zijn. Haar casus toont aan dat de verschillen in symptomen tussen mannen en vrouwen kunnen leiden tot een verkeerde interpretatie van hartgerelateerde klachten.

 

Lessen uit de casus

De casus van Mia onderstreept het belang van bewustzijn rond de uiteenlopende symptomen van hartproblemen bij vrouwen. Klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en zelfs pijn tussen de schouderbladen kunnen eerste signalen zijn van een onderliggend hartprobleem, zelfs zonder de klassieke “olifant op de borst” -pijn. Het is van belang dat zorgverleners deze variëteit aan symptomen herkennen om tijdig de juiste diagnose en behandeling te bieden bij vrouwen met hartklachten.

Meer weten?
Tijdens het congres Het Vrouwenhart op 26 november 2024 gaan we dieper in op dit onderwerp.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven!