Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewegende tumor in beeld

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft als eerste in Europa een kankerpatiënt bestraald met behulp van een 3D-MRI-film. De Amsterdamse artsen en onderzoekers maakten software waarmee ze een film kunnen maken van een tumor die beweegt, bijvoorbeeld door ademhaling. Daarmee kunnen ze patiënten in de toekomst nog nauwkeuriger bestralen, waardoor gezonde cellen minder schade oplopen.

 

Bewegende tumor

Het team van het Antoni van Leeuwenhoek heeft nu een manier bedacht om een 3D-MRI-film te kunnen maken waarop de beweging van de tumor driedimensionaal (3D) te zien is – in drie richtingen. Afgelopen week hebben zij als eerste in Europa een patiënt bestraald met behulp van zo’n 3D-film. De patiënt is behandeld voor een lever uitzaaiing.

Een 3D-MRI-film maken heeft nogal wat meer voeten in aarde dan een video op je mobiel. De MRI-scanner maakt gedurende 5 minuten 750 2D-scans van de tumor. Met de nieuwe software van het Antoni van Leeuwenhoek kan een computer de foto’s van die ‘plakken’ samenvoegen tot een 3D-film die de beweging van de tumor tijdens de ademhaling laat zien. Promovenda Tessa van de Lindt wijdde er vier jaar lang haar promotieonderzoek aan.

Lees meer in het artikel Bestraling met behulp van 3D-MRI-film.

Bron en beeld: Antoni van Leeuwenhoek