Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achterban stemt in met hoofdlijnakkoord huisartsen

Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport: 'Tot mijn genoegen laat ik u hierbij weten dat de achterbannen van alle betrokken partijen hebben ingestemd met de gemaakte afspraken', aldus Bruins.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport en partijen uit de huisartszorg hebben het hoofdlijnakkoord ondertekend. ‘Tot mijn genoegen laat ik u hierbij weten dat de achterbannen van alle betrokken partijen hebben ingestemd met de gemaakte afspraken’, aldus Bruins.

De afspraken zijn gemaakt tussen het ministerie van VWS, de Landelijke Huisartsen Vereniging, InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijns zorg, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Na een akkoord tussen de onderhandelaars eind juni hebben nu ook de achterbannen ingestemd met het hoofdlijnakkoord.

Met de ondertekening zijn nu vier hoofdlijnakkoorden in de zorg afgesloten voor de periode 2019-2022: de medisch-specialitische zorg, wijkverpleging, GGZ en de huisartsenzorg. De hoofdstrekking van het hoofdlijnakkoord is om de patiënt de juiste zorg te bieden op de juiste plek. Bruno Bruins: ‘Daarbij past niet altijd een medisch antwoord. Als het nodig is, kies je voor hoog specialistische zorg, de andere keer is iemand beter geholpen bij de huisarts of de fysiotherapeut. Maar soms ook met begeleiding naar een gezondere leefstijl of naar andere vormen van hulp. Zorg op de juiste plek, door de juiste behandelaar voor die persoon’, zegt Bruins. ‘Naast goede zorg willen we hiermee de zorg betaalbaar houden. Minder duurdere zorg bij specialisten, meer zorg dichtbij huis waar dat kan. Deze beweging is nodig om ook de patiënt van de toekomst toegankelijke en betaalbare zorg te bieden.’