Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Datagedreven werken in de huisartsenzorg

fediverbeek
In de zorg worden enorme hoeveelheden gegevens vastgelegd, voornamelijk in het patiëntendossier (EPD). Deze gegevens kunnen zorgprofessionals ondersteunen in besluitvorming en het efficiënt inzetten van zorg. Datagedreven zorg kan in theorie in de huisartsenpraktijk helpen de werkdruk te verminderen. Vooral nu meer ouderen thuis blijven wonen, is efficiëntere inzet van behandeltijd essentieel.

Datagedreven zorg draait om het verzamelen, analyseren en toepassen van data voor verbeterde inzichten en procedures in de gezondheidszorg; het verhogen van de kwaliteit van medische procedures. Datagedreven zorg is een integraal onderdeel van de zorgsector van de toekomst, waarbij de patiënt centraal wordt gesteld  om de zorgkwaliteit te maximaliseren. Persoonsgerichte en passende zorg.

De focus verschuift steeds maar van datagedreven zorg naar een meer contextuele benadering, waarin data binnen de klinische setting waardevolle inzichten kunnen bieden voor zorgverleners. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) vormt hierin het kloppend hart en is een essentiële bron van informatie voor analyses en inzichten binnen de zorgpraktijk.

Hoe ga je aan de slag met datagedreven werken in de huisartsenpraktijk?

Datagedreven werken in een huisartsenpraktijk begint met het verzamelen, analyseren en toepassen van gegevens om de zorg te verbeteren.

1. Verzamelen van Data

Start met het vastleggen van relevante gegevens, zoals patiëntinformatie, medische geschiedenis, behandelingen, laboratoriumresultaten en symptomen. Dit kan worden gedaan via een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) of een ander digitaal systeem.

2. Gegevensanalyse

Gebruik analysesoftware om de verzamelde gegevens te interpreteren en patronen te identificeren. Hiermee kun je trends, gezondheidsrisico’s en behoeften van patiënten herkennen.

3. Datagedreven besluitvorming

Maak gebruik van de inzichten uit de data-analyse om beslissingen te nemen. Dit kan variëren van behandelplannen op maat tot preventieve zorginterventies op basis van gezondheidsrisico’s.

4. Continu Verbeteren

Gebruik de resultaten van datagedreven beslissingen om de zorgpraktijken te evalueren en aan te passen. Dit omvat het monitoren van de effectiviteit van behandelingen, het evalueren van patiëntuitkomsten en het bijsturen van zorgplannen waar nodig.

5. Patiëntbetrokkenheid

Betrek patiënten bij datagedreven zorg door hen toegang te geven tot hun eigen gezondheidsgegevens en hen te informeren over het belang van gegevensgestuurde beslissingen. Dit kan hun betrokkenheid bij hun eigen zorg vergroten.

6. Beveiliging en privacy

Zorg ervoor dat de gegevensbeveiliging en privacy van patiëntgegevens te allen tijde worden gewaarborgd. Dit omvat het naleven van alle wettelijke vereisten en het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen.

7. Opleiding en training

Zorg ervoor dat het personeel bekend is met het gebruik van gegevens en analysesoftware. Opleiding en training zijn essentieel om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om effectief met datagedreven benaderingen te werken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de masterclass Organisatie van Data Analytics.

Door datagedreven werken te omarmen, kan een huisartsenpraktijk de zorg verbeteren, efficiënter werken en de gezondheidsresultaten van patiënten positief beïnvloeden. Het is belangrijk om geleidelijk te beginnen, gegevens te gebruiken om inzichten te genereren en deze inzichten vervolgens toe te passen in de dagelijkse praktijk.