Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

787 vragen die huisartsen onderzocht willen zien

Nederlandse huisartsen sturen zo’n 40 procent van de patiënten naar huis zonder te weten of ze de juiste behandeling hebben gekozen. Juist van de meest voorkomende huisartsbehandelingen is het effect nauwelijks onderzocht.  

Van kinderziekte tot doodsstrijd: in de spreekkamer van de huisarts komt het allemaal voorbij. Bijna alle klachten handelen huisartsen zelf af, slechts 5 procent sturen ze door. Zo ontlasten ze de ziekenhuizen en houden ze de gezondheidszorg redelijk betaalbaar.

Dat huisartsen zo veel problemen oplossen is extra knap, omdat ze werken met een handicap: voor verrassend weinig weten ze zeker wat de beste behandeling is.

Wat kun je doen tegen schouderklachten? Welke adviezen tegen slapeloosheid werken het beste? Hoelang moeten kinderen ADHD-medicijnen blijven slikken? Op deze vragen, en nog talloze andere, bestaan nog geen wetenschappelijk onderbouwde antwoorden. Huisartsen hebben ze op een lijst geplaatst van 787 vragen die ze graag onderzocht willen zien.

Problemen in de praktijk

Het gebrek aan onderzoek heeft in de (huisartsen)praktijk grote gevolgen. Just Eekhof, huisarts in Leiden en onderzoeker aan het LUMC, schat dat ongeveer 40 procent van de behandelingen die een huisarts dagelijks uitvoert, niet goed onderbouwd is. Een huisarts ziet dertig tot veertig patiënten per dag. Dat zou betekenen dat hij dagelijks zo’n vijftien patiënten zonder wetenschappelijk verantwoord doktersadvies naar huis stuurt.

“Vooral van behandelingen voor kleine kwalen is niet bekend hoe effectief ze zijn”, zegt Eekhof. Huisartsen zien bijvoorbeeld veel patiënten met brandwonden. “Dat zijn meestal vrij kleine, eerste- of tweedegraads brandwonden. Maar de standaardbehandelingen zijn vooral gebaseerd op onderzoek naar veel ernstigere brandwonden. Er is nooit onderzocht of de dure verbandsoorten van de farmaceutische industrie bij kleine brandwonden wel beter werken dan een gewoon vet gaasje.”

Wrattenonderzoek

Dat betekent niet dat dokters maar wat aanmodderen. “Maar als je erover nadenkt, dan kom je steeds kwalen tegen die beter onderzoek verdienen”, zegt Eekhof. Zelf verbaasde hij zich erover dat niet goed bekend was hoe wratten ontstaan en hoe je er vanaf komt – terwijl het een van de meestvoorkomende klachten is. Hij zette een onderzoek op.

Aan Eekhofs wrattenonderzoek werkten dertig huisartsenpraktijken en 250 patiënten mee. De resultaten zijn geanalyseerd door een promotieonderzoeker. Dat is allemaal niet gratis. De wrattenstudie werd, net als andere huisartsenstudies, betaald door onderzoeksfinancier ZonMw. Volgens Eekhof profiteren dokters direct van deze onderzoeken. Maar de geldkraan ging dicht in 2012. Begin 2018 heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een nieuw fonds opgericht om brandende vragen van huisartsen te kunnen onderzoeken: het Fonds Alledaagse Ziekten.

(…)

Lees het artikel verder op Nu.nl >>   

Bron: Nu.nl
Beeld: Fotolia

Tip

Ruim 400 kleine kwalen nu ook online | Bekijk de video