Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgmijding door coronacrisis blijft beperkt, maar was slechte beslissing

Tegen de verwachtingen in valt zorgmijding door de coronacrisis mee, dat blijkt uit onderzoek van Nivel. De meeste mensen hadden geen behoefte gehad aan een huisarts, specialist of fysiotherapeut. En als ze een zorgvraag hadden, hebben de meesten contact gezocht.

 

Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg vroeg aan ruim 600 mensen of het sinds de uitbraak van het coronavirus is voorgekomen dat iemand contact had willen opnemen met de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist maar dit vanwege corona niet heeft gedaan.

Zorgmijden

Van de mensen had 50 procent behoefte aan de huisarts, 42 procent zocht de huisarts digitaal of fysiek op en 8 procent meed de huisarts terwijl ze wel een hulpvraag hadden. Op dezelfde vraag over de fysiotherapeut bleek 5 procent van de mensen geen zorg gezocht te hebben. En bij de medisch specialist zag vier procent af van contact bij een hulpvraag.

Mensen die wel een hulpvraag hadden maar deze niet bij de behandelaar stelden, gaven aan dat ze de zorg niet wilden belasten of dat het niet mogelijk was om een afspraak te maken. Achteraf gezien vonden de meeste mensen het mijden of uitstellen geen goede beslissing.

Bron: Skipr, Sterre ten Houte de Lange
Beeld: © Prostock-Studio / Getty Images / iStock