Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekte van Ménière

Intermitterend optreden van draaiduizelingen – veelal wisselend in frequentie, intensiteit en duur – gepaard gaand met oorsuizen, misselijkheid, braakneigingen en een in aanvang nog reversibel perceptief gehoorverlies, waarbij het verlies vooral bij de lage tonen wordt gevonden. Vaak prodromen als toenemen van oorsuizen en drukgevoel in het oor. Vooral in het begin kan het gehoorverlies wisselen, met onaangename beleving van harde geluiden (recruitment) (zie ook duizeligheid).

 

Men veronderstelt dat hydrops van de endolymfatische ruimte in het labyrint de oorzaak is van Ménière. Door de hoge druk kan er vermenging van endolymfe en perilymfe optreden. Dit verstoort het ionenevenwicht, waardoor het zintuigepitheel van zowel het gehoororgaan als het evenwichtsorgaan blijvend wordt beschadigd. Aanvankelijk kan het gehoor zich na de aanval herstellen, maar op den duur is er ook een blijvend gehoorverlies in het aangedane oor. Ménière treedt in ongeveer 50% van de gevallen dubbelzijdig op; na verloop van tijd kan de ziekte zich stabiliseren met restverschijnselen als gehoorverlies, oorsuizen en instabiliteit, die voor veel ongemak kunnen zorgen; in een enkel geval kan Ménière tot volledige doofheid leiden.

Diagnose

Voor het stellen van de diagnose moet de gehele trias van gehoorverlies, vertigo en tinnitus aanwezig zijn. Daarbij wordt vaak een drukgevoel in het oor waargenomen.

  • Tijdens een aanval is er horizontale nystagmus in de richting van het niet-aangedane oor.
  • Gehooronderzoek (m.n. toonaudiogram) en evenwichtsonderzoek (m.n. elektronystagmografie en evt. hersenstamaudiometrie).
  • Op indicatie een MRI- of CT-scan (ter uitsluiting van andere pathologie).

Specialistische therapie

Genezing is niet mogelijk, maar de duizeligheidsklachten worden mogelijk onderdrukt met:

  • betahistine (Betaserc®) tot 3-4 dd 16 mg;
  • cinnarizine tot 6 dd 25 mg.

Tegenwoordig wordt gebruikgemaakt van intratympanale gentamicine om het evenwichtsorgaan uit te schakelen als therapie tegen de duizeligheid.

Patiënten kunnen soms baat hebben bij een hoortoestel om het gehoorverlies te compenseren en het oorsuizen te maskeren. Sommige mensen zijn geholpen met een bril met speciale glazen (prismabril).

Anekdotisch heeft de eerste auteur veel succes met een beleid dat koffie en K+-intake matigt en waterinname promoot en waarbij een trommelvliesbuisje wordt geplaatst. In de literatuur wordt ook beschreven dat het doornemen van de peesjes van de middenoorspiertjes een goed effect heeft.

Uit: Diagnose en therapie 2015-2016, hoofdstuk 9 Keel-, neus- en oorheelkunde
Beeld: © Katja Wickert / Fotolia