Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WZA start speciale poli voor stoppen met roken

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is een proef gestart met een gespecialiseerde verslavingspoli voor longpatiënten die willen stoppen met roken. Het ziekenhuis werkt hierbij samen met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).
15.9.2014 FuP: Auch Patienten mit Morbus Crohn sollten auf das Rauchen verzichten. Denn Rauchen ist einer der Risikofaktoren für ein postoperatives Rezidiv nach erfolgreicher Operation eines Abzesses. © Photographee.eu Forschung und Praxis / 537f28 / 15.09.2014 *** Local Caption *** © Photographee.eu / fotolia.com

 

Longpatiënten met een tabaksverslaving, die gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, krijgen in de nieuwe opzet een consult bij een verslavingsarts van VNN. Deze arts brengt de problematiek van de patiënt in kaart en verzorgt de nodige medicatie en afstemming met medisch specialisten en huisarts. Daarnaast krijgen patiënten begeleiding van een specialistische verslavingscoach. De verslavingsarts en de verslavingscoach werken samen met de polikliniek Longgeneeskunde van het WZA.

GLI

Per jaar sterven 20.000 mensen aan de gevolgen van tabaksverslaging. Roken leidt onder meer tot ernstige longaandoeningen, zoals longkanker en COPD. Stoppen met roken vergroot de kans op genezing, verbetert de resultaten van de longbehandeling en verlaagt de kans op complicaties. De pilot is een onderdeel van een bredere aanpak om meer te investeren in preventie, zo laat het ziekenhuis weten. Als onderdeel hiervan gaat het ziekenhuis ook de Gecombineerde leeftstijlinterventie (GLI) aanbieden. De pilot met de verslavingspoli wordt na drie maanden, een half jaar en een jaar geëvalueerd.

Vergoeding

De behandeling van tabaksverslaving door de verslavingszorg wordt momenteel niet vergoed terwijl roken de grootste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden is. Het WZA en VNN onderzoeken samen de mogelijkheden om de behandeling van tabaksverslaving vergoed te kunnen krijgen. Sinds dit jaar worden stoppen-met-roken-programma’s via de huisarts overigens wel vergoed en wordt daarover geen eigen risico verrekend.

Bron: Skipr
Beeld: Photographee.eu / Fotolia