Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wisselende effecten van gewijzigde triagecriteria op de huisartsenspoedpost

fediverbeek
De veranderingen in triagecriteria op de huisartsenspoedpost hebben geleid tot zowel gewenste als ongewenste effecten op de urgentietoekenning en zorgverlening.

Sinds 2021 zijn de triagecriteria van de Nederlandse Triage Standaard (NTS) aangepast om de urgentie van klachten beter te kunnen beoordelen. Onderzoek van Nivel toont aan dat deze wijzigingen wisselende effecten hebben op de zorgverlening.

 

Gewenste verschuivingen

Bij bepaalde klachten, zoals “aanhoudend braken”, leidde de wijziging tot een lagere urgentie-inschatting door triagisten. Hierdoor werd minder vaak spoedzorg ingezet, wat de werkdruk op de huisartsenspoedposten verlichtte. Dit maakte de zorg efficiënter, vooral voor klachten die geen onmiddellijke medische interventie vereisen, zoals dehydratie zonder andere complicaties.

 

Ongewenste effecten

Er zijn echter ook ongewenste verschuivingen waargenomen. Zo werd “aanhoudend braken” soms ingeschaald als U3 in plaats van U5, wat leidde tot een onnodige verhoging van de urgentie. Dit resulteerde in een hogere werkdruk doordat patiënten sneller dan nodig werden doorverwezen naar spoedzorg. Deze foutieve urgentietoekenning vraagt om voortdurende aandacht van huisartsen om overschatting te voorkomen.

 

De “Spoed = Spoed”-maatregel

Sinds 2020 wordt daarnaast de “Spoed = Spoed”-maatregel steeds vaker toegepast. Deze maatregel verlaagt de werkdruk tijdens nachtelijke uren door klachten sneller te classificeren, zonder een uitgebreide anamnese. De ervaringen hiermee zijn gemengd; sommige triagisten zien het als een hulpmiddel om efficiënter te werken, terwijl anderen vrezen dat het ten koste gaat van de zorgvuldigheid bij urgentiebeoordeling.

Met de aanpassingen in de triagecriteria en de invoering van “Spoed = Spoed” blijft het voor huisartsen belangrijk om alert te zijn op de gevolgen van deze veranderingen in de dagelijkse praktijk.